Ит Лидери

74% от компаниите са били обекти на кибер атаки през последните 2 г.

Computer World

Три от всеки четири едри организации са били подложени на многочислени атаки от страна на хакери през изминалите 24 месеца. Това сочи изследване на Resilient, която е част от IBM, и Ponemon Institute. В по-голяма част от тях (53%) е регистрирано поне едно изтичане на данни. Като основни проблеми в сферата на предотвратяването пък се посочва недостатъчното планиране и увеличената сложност на ИТ процесите.

66% от анкетираните компании посочват недостатъчното планиране и ниската предварителна готовност за основен проблем при борбата с кибер атаки. В 46% пък посочват като причина повишената сложност на използваните от бизнеса ИТ процеси. Нещо повече последният фактор нараства по-бързо от способността организациите да откриват и проследяват слабости в тях.

По думите на Джон Брус, главен изпълнителен директор на Resilient, през 2016 г. компаниите по цял свят „така и не са се подготвили за реагиране и неутрализиране на инциденти“, свързани с кибер сигурността.

Ключова задача в сферата на борбата с кибер атаки, според експерти, е съкращаването на времето за реагиране. Според Лари Понемон, основател на Ponemon Institute, е налице и недостиг на компетентни специалисти в тази насока, както съответстващи процеси и технологии.

В се пак, според Понемон, се отчита увеличаване на интереса към темата и тя се превръща във все по-важна част от общата стратегия на предприятията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X