Ит Лидери

През 2019 г. 20% от действията със смартфон ще стават с асистенти

Computer World

42% от участниците в проведено от Gartner изследване в САЩ и 32% във Великобритания поне веднъж през последните три месеца са използвали т.нар. виртуален персонален асистент (VPA) на своя смартфон. Над 37 на сто от запитаните пък ползват подобни услуги поне веднъж на ден. От анализаторската компания очакват популярността на VPA през следващите години да нарасне до толкова, че през 2019 г. 20% от потребителските действия със смартфони ще се извършват с тяхна помощ.

Най-разпространените виртуални асистенти продължават да са Siri на Apple и Google Now. 54% от анкетираните ползват първия. До помощта на Google Now пък прибягват 48 на сто в САЩ и 41 – във Великобритания.

За момента тези услуги могат да изпълняват само прости команди – настройка на будилник или за отправяне на заявка за търсене в интернет. В близко бъдеще обаче те ще са способни да се справят със по-сложни задачи, като изпълняване на финансови операции, базирайки се на минали и настоящи събития, считат от Gartner.

Интерфейси, позволяващи взаимодействие с устройствата с глас или жестове, т.е. с минимален физически контакт, ще бъдат стандартна част от повечето мобилни устройства през 2020 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X