Ит Лидери

Служител съди Google заради вътрешна цензура

Computer World

Мениджър в интернет гиганта Google е завел дело, в което обвинява компанията, че принуждава служителите си да спазват незаконни споразумения, политики и практики за конфиденциалност. Според него, освен всичко друго, те забраняват на сътрудниците да провеждат дори вътрешни разговори, касаещи незаконно поведение и опасни продуктови дефекти поради страх, че подобна информация може да послужи за основание за стартиране на съдебни процеси или санкции от страна на правителството.

Според жалбата предполагаемите политики, за които се твърди, че нарушават законите в щата Калифорния, ограничават правата на служителите да комуникират, да работят или да информират обществото или компетентни служби за нередности в Google. Според подадените в съда данни на сътрудниците е забранено „да говорят със семейството и приятелите си ако смятат, че техният началник може да върши по-добре работата си“.

„Политиките забраняват на служителите да разкриват всички свои умения, знания, както и цялостното преживяване в Google, когато работят с нов колега“ е написано в жалбата, подадена в съд в Сан Франциско.. Там е посочено още, че екипът за глобални разследвания в Google „разчита на „доброволци“ за докладване на служители, които споделят (фирмена) информация“.

Чрез програма наречена „Stopleaks“ Google подканва сътрудниците да докладват „странни неща“ около себе си, като например ако някой поиска детайлна информация за работата на свой колега.

В иска се говори още, че Браян Кац, директор на глобалната програма за разследвания, е въвел в заблуждение около 65 хил. души в компанията за това, че ищецът е уволнен за предаване на информация на пресата, без да споделя името му. Т.е. той е бил използван като изкупителна жертва, за да се гарантира, че останалите служители ще спазват установените правила.

През септември т.г. същият служител е подал оплакване в Калифорнийската агенция по труда и развитието на работната сила (California Labor and Workforce Development Agency – LWDA), след което Google се е ангажирала да увеличи правата на служителите при обсъждане на възнагражденията, работните часове и други условия, както и да разшири правата им за докладване на нередности на държавните органи. Според него служителите на Google не са били информирани за подобни промени и „всъщност политиките на и практиките за останали непроменени“.

Служителят на компанията иска тя да бъде глобена за всяко от 12-те предполагаеми нарушения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X