Ит Лидери

След убийството на руския посланик Турция е блокирала социални мрежи

Computer World

В продължение на над 9 часа след показното убийство на руския посланик в Турция, Андрей Карлов, в страната е действала забрана за достъп до Facebook, Twitter, YouTube, WhatsApp и др. Съобщава се, че е бил блокиран достъпът и през анонимната мрежа Tor.

По данни на организацията Turkey Blocks, следяща случаите препятстване на достъпа и цензурата на уеб ресурси в страната, много, но не всички, потребители не са могли да ползват изброените сайтове и услуги от 20:45 до 6:00 ч.

Съобщава се, че клиентите на някои доставчици са имали достъп до социалните мрежи. Според организацията са възможни две обяснения – че е налице грешка в процеса на реализиране на блокировката или на съзнателен отказ от сътрудничество от страна на определени компании, поради нееднозначната оценка на ролята на руските въоръжени сили в Сирия от страна на турското общество.

По думите на Алп Токер, основател на Turkey Blocks, това не е първият случай, в който оператори отказват да сътрудничат на правителството. По време на неуспешния опит за държавен преврат в Турция през юли 2016 г. властите блокираха достъпа до Facebook, Twitter, YouTube и др. Местният едър доставчик Turkcell обаче не се подчинил.

През март 2014 г. пък бе прекъснат достъпът до Twitter за два месеца по в време на предизборна кампания преди вота за президент. Той бе възстановен, след като мярката бе обявена за противоречаща на конституцията.

Посланикът на Руската федерация в Турция Андрей Карлов почина на 19 декември след като бе многократно прострелян по време на откриване на фото-изложба в Анкара. Случаят веднага бе определен като терористичен акт. По късно терористичната организация Джебхат ан Нусра пое отговорност за убийството.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X