Ит Лидери

Athlon ще превърне Тютюневата фабрика в София в инкубатор за иновации

Computer World

Мащабен, новаторски и с изцяло частни инвестиции проект за създаването на инкубатор за иновации и креативна екосистема в столицата представи съоснователят на дигиталната агенция Athlon Михайло Николич (на снимката) на 19 декември. 

Михайло Николич. Снимка: Констанца Кадънкова

Пространството за генериране и споделяне на идеи с обща площ 800 кв. м. ще се помещава в бившата тютюнева фабрика в София на ул. „20 април“ 13. Архитектурният план предвижда то да се състои от високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио­визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи и срещи и много други. Проектът е дело на Аthlon, чийто офис се помещава в същата сграда. Офисът на организацията и инкубаторът са наети с дългосрочен договор.


Athlon ще превърне Тютюневата фабрика в София в инкубатор за иновации

© Computer World, Computerworld.bg

По план новото пространство трябва да отвори врати през юни 2017 година.  Целта на новата инициатива е да се създаде екосистема, която да среща хора с общи интереси и цели, да стимулира творчеството и да насърчава спонтанното сътрудничество, т.е. среда, в която екипната работа е естествен процес и резултат. Athlon е дигитална агенция с около 75 служители, която се занимава с проекти в областта на experience design и технологичните иновации. В Ню Йорк дейността на Athlon се фокусира върху потребителското изживяване и информационна архитектура, в Лондон работата се съсредоточава върху визуалния дизайн и анимация, а офисът в София, в който работят 45 души, се занимава с технологични решения и дигитални иновации. Българският екип се състои от мултидисциплинарни специалисти с опит в установени и нови технологии, както и множество платформи. Организацията включва още творчески отдел, фокусиран върху предложенията за ползваемост и интерактивен дизайн. Athlon отделя значително внимание и достатъчно време на изследователски и развойни проекти и разполага със собствена „рамка“ с отворен код – Silla.IO. Днес компанията Athlon е спечелила доверието на сериозни марки като Deutsche Bank, British Petroleum, Motorola и Zebra и е работила с повечето по-­големи рекламни агенции в Лондон.


Athlon ще превърне Тютюневата фабрика в София в инкубатор за иновации

© Computer World, Computerworld.bg

„По света има много пространства за съвместна работа (co­working spaces), в София също има вече функциониращи и новостроящи се такива. Проектът на Athlon не е за пространство за съвместна работа, каузата ни е да създадем цяла екосистема, в която да се генерират и споделят идеи“, обясни Михайло Николич.

„Създавайки тази своеобразна екосистема в центъра на София, ние искаме да постигнем няколко важни цели, сред които да дадем път на младите предприемачи и малките екипи; да образоваме и помогнем на следващото поколение инженери, дизайнери, изобретатели и други специалисти да осъществят идеите си; да събираме съмишленици, готови да работят за общи цели. Наблягаме и на споделените разходи и инвестиции за развитие, които оптимизират финансите“, коментира Николич.


Athlon ще превърне Тютюневата фабрика в София в инкубатор за иновации

© Computer World, Computerworld.bg

Сред елементите на бъдещия център – проект на Аthlon, са лаборатории, оборудвани с най-­нови технологии, в които експерти от различни сфери са поканени да работят, творят и обменят опит и идеи. В тези пространства могат да се създават прототипи на цели завършени продукти ­ от софтуер и електроника до дървен корпус или метална кутия. Такива пространства ще бъдат например Еlectronics Lab (зала за електроника), Software Engineering Lab ще бъде лабораторията за софтуер, в която ще се търсят софтуерни решения от всякакъв характер, включително и от по­-малки екипи, които имат идеи, но не разполагат с големи ресурси. Open Device Lab/Testing Lab или Пространството за работа с устройства по същината си ще предлага различни устройства, които могат да се споделят от различни екипи. То ще бъде оборудвано от Аthlon и технологични компании и ще бъде със свободен достъп за тестване и работа с устройствата. Интересен елемент е и т.нар. Sound Engineering Lab ­- за интересуващите се от музикално инженерство и създаването на нови музикални инструменти. Makerspace или Работилницата ще бъде мястото, в което се предвижда обзавеждане с хардуерно оборудване за физическа работа: лазерни машини за рязане на метал, 3D принтери и други технологични иновации, които посетителите на инкубатора ще могат да ползват за целите на работата си. Robotics Training Centre или залата за обучение по роботика ще бъде най-­атрактивното място за най­-малките. Центърът ще разполага с висококачествено оборудване, а обученията, които ще се правят в него, ще са систематизирани специално за деца. Предвиждат се и подобни обучения за възрастни. Инкубаторът за иновации и креативност ще разполага още със зали за обучения, заседателни зали, свободни зони за отдих и почивка и атрактивна кафетерия, разположена на покрива на сградата, която ще разкрива градска панорама. Темите, по които може да се търсят решения в инкубатора, могат да варират от Интернет на нещата (IoT), вградени устройства и роботика, през музика и озвучаване, различни аудио­визуални решения, дизайн, фотография, медицина, до различните видове изкуства.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X