Ит Лидери

Обама: Пълно разследване на кибер атаките, свързани с изборите

Computer World

Президентът на САЩ Барак Обама разпореди на специалните служби да проведат пълно разследване на кибер атаките, за които се твърди, че са имали за цел да повлияят на резултатите от президентските избори и в които, според разследващи органи, са участвали руски служби.

Разследването трябва да приключи до 20 януари, т.е. до края на срока на президентските пълномощия на Обама. То трябва да обхване на само последната изборна кампания, но и предходни такива до 2008 г. Резултатите ще бъдат представени под формата на доклад в Конгреса. Някои негови членове вече настояваха за подобно разследване.

В Русия категорично отричат участието си в проникването в компютри на националния комитет на демократическата партия, електронната поща на ръководителя на предизборната кампания на Хилъри Клинтън и др. Новоизбраният президент на САЩ, Доналд Тръмп, пък на няколко пъти заяви, че не е уверен в обвиненията по адрес на Русия.

Въпреки това отделни членове на Конгреса считат участието на Русия за доказано, позовавайки се на тайни доклади на разузнавателни органи, до които имат достъп.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X