Ит Лидери

Булпрос Консултинг влезе и в Deloitte Technology Fast 500 ЕМЕА

Computer World

39 компании от Централна Европа бяха включени в годишната класация на Делойт на най-бързо развиващите се технологични компании за региона, обхващащ Европа, Близкия Изток и Африка (Deloitte Technology Fast 500 ЕМЕА). Сред тях е и българската технологична компания „Булпрос Консултинг“ АД, която е на 199 позиция в класирането с ръст в приходите от 560%. Дружеството разработва софтуерни продукти, уеб и мобилни приложения, предоставя облачни услуги. През 2016 г. „Булпрос Консултинг“ АД е единственият участник и финалист от България и в основната категория на класацията на Deloitte Fast 50 за Централна Европа. В тази подредба компанията се класира на 24-о място, реализирайки четиригодишен темп на растеж в размер на 560%. 

Класацията на Делойт включва най-бързо растящите технологични компании в региона ЕМЕА. Тя се базира на процентното увеличение в приходите от оперативна дейност (приходи от продажби) за последните 4 години (2012-2015). Средният ръст на приходите, генериран от всички класирани компании, е достигнал 967% в сравнение с 1 012%, реализиран през изминалата година. „Това представяне показва, че зрелостта на технологичната индустрия в региона ЕМЕА нараства“, коментира Магдалена Бурнат-Микош, съдружник и лидер на Deloitte Technology Fast 500 в Централна Европа.

Deloitte Technology Fast 500 EMEA е обективно класиране, фокусирано върху технологичната екосистема. Класацията отличава технологични компаниите от Европа, Близкия Изток и Африка, които са постигнали най-голям ръст в приходите за последните 4 години. Програмата е подкрепена от инициативите на Deloitte Technology Fast 50, която класира високотехнологични компании по локация или в определен географски регион, и се управлява от Deloitte Touche Tohmatsu Limited’s Technology, Media & Telecommunications (TMT) глобална индустриална група. Един от критериите за включване е компаниите-участници да имат реализирани приходи на годишна база най-малко в размер от 50 000 евро за всяка година от последните 4 години и оперативни приходи в размер на най-малко 800 000 евро за 2015 г.

„Иновацията е нещо повече от технологичен напредък; тя е състояние на ума“, казва Пол Саломи, вицепрезидент, Deloitte LLP и лидер на индустрията „Глобални технологии, медии и телекомуникации“. Победителите в програмата - Deloitte Technology Fast 500 ЕМЕА знаят, че именно този новаторски начин на мислене е в основата на бизнес успеха. Очакваме с нетърпение да продължите своето лидерство в представянето на нови инструменти, които могат да подобрят личния живот на потребителите и да насърчавате растежа на компаниите по целия свят“.

Полската компания Codewise e класирана на 3-то място с ръст в приходите в размер на 13 052%, което e по-висок резултат от средния за региона на ЕМЕА (967%). За втори път в 16 годишната история на класацията, централно-европейската компания заема третото място, следвайки примера на румънската Vola.ro, с растеж от 17 323% през 2012 г. Лидерът за 2016-та е Fingerprint Cards, шведска компания, оперираща в биометричната индустрия, отбелязала ръст в приходите от 28 000% през последните 4 години.

Докато целият регион на Централна Европа е представен от 39 компании, то Полша е представена от 15 компании в EMEA Technology Fast 500; 6 компании са от Чехия, 4 от Словакия, по три компании от Хърватия, Румъния и Унгария, всяка, докато Босна и Херцеговина, България, Литва, Сърбия и Словения са представени с по една компания. „Булпрос Консултинг“ АД е компанията от България, която успешно се класира в ЕМЕА 500. За първи път български участник е класиран във Fast 500 EMEA.

Както в предходните години, Франция е представена с най-голям брой компании – 94. Великобритания заема второ място по брой компании, а Холандия трето място.

„Успехът на Codewise е най-доброто доказателство за това, че мечтите за една глобална компания, създадена в Централна Европа могат да се превърнат в реалност. Резултатите от EMEA Technology Fast 500 напълно подкрепят това твърдение. Всички 39 компании в ЦЕ региона, включени в класирането отговарят на критерия за реализирани приходи за 2015 в размер на поне 800 000 евро“, казва Магдалена Бурнат-Микош.

Традиционно и тазгодишното издание на Deloitte Technology Fast 500 EMEA е доминирано от софтуерни компании, повече от половината. 24% от компаниите са от сектор – медии, като сектор комуникации е на трето място (над 10% от участниците).

“Централно-европейските компании заемат все по-голям дял сред най-бързо развиващите се технологични бизнеси, които оперират в глобален мащаб. Компаниите, които оперират в секторите нанотехнологии, биотехнологии и енергиен сектор придобиват все по-голямо значение. HiProMine, компанията разработила технология за индустриално отглеждане и преработка на насекоми, служи като добър пример. Вярвам, че съвсем скоро ще се присъедини към групата на 500-те най-динамични компании. Делойт подкрепя амбициозни технологични компании, създавайки обмен на знания, като например платформата Alumni Fast 50 или уъркшопи за победителите. Гордеем се, че сме мотивирали толкова много централно-европейски компании да обмислят глобално разрастване“, заключава Магдалена Бурнат-Микош от Делойт.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X