Ит Лидери

Обама нареди преразглеждане на изборното хакване, Тръмп се съмнява

Владимир Владков

Президентът Барак Обама е наредил на щатските разузнавателни служби да проведат изцяло ново пълно разследване на кибератаките, за които се смята, че са се опитали да провалят тазгодишните президентски избори, докато неговият наследник Доналд Тръмп се съмнява във възможната намеса на Русия.

Лиза Монако, съветник на Обама по вътрешната сигурност, първа спомена за необходимостта от преразгледане, говорейки пред репортери в петък, написа Politico.

По план новото разследване трябва да завърши преди Обама да напусне Белия дом на 20 януари. Разследването трябва да предостави доклад, който ще бъде споделен с членове на Конгреса, някои от които вече поискаха по-мащабно разследване.

В петък заместник пресекретарят на Обама Ерик Шулц каза, че преразгледането ще обхване и хакерски дейности, извършени преди тазгодишната президентска надпревара, включително през 2008 г. Президентът има намерение да направи публично достояние възможно най-голяма част от доклада.

През октомври щатските разузнавателни агенции публично обвиниха руското правителство в спонсориране на мащабни хакерски атаки срещу щатски политици като начин да се намесят в изборите. Те обаче не предоставиха очевидни доказателство в подкрепа на твърденията си.

Сред хакванията бе и висок клас пробив на Националния комитет на демократите, който бе приписан на руски кибершпионски екипи от фирми в областта на сигурността. От комитета бяха откраднати чувствителни файлове и след това бяха публикувани онлайн, като това нареди на репутацията на кандидата за президент Хилари Клинтън.

Руски хакери бяха обвинени и в кражбата на е-писма от помощник на Клинтън, които бяха публикувани от WikiLeaks само седмици преди изборите.

Русия отхвърли каквато и да е намеса. Но това не спря щатските законотворци, които подготвиха законопроект за създаване на съвместна комисия, чиято цел е да разследват възможната роля в хакванията на руското правителство.

Администрацията на Обама обсъди и действия срещу Русия в отговор на кибер атаките. Избраният нов президент Доналд Тръмп обаче публично обяви съмнения в намесата на руското правителство.

„Може да е Русия. А може и да е Китай. Може да е някой спец от дома си в Ню Джърси“, каза Тръмп в края на ноември в интервю за сп. Time.

В петък сенаторът от демократическата партия Адам Шиф казаа, че е одобрил хода на администрацията на Обама за пълно и цялостно преразгледане на хакванията. Той нарече „смущаващо“ отричането от Тръмп на ролята на руснаците в случая и добави, че САЩ трябва да реагират на кибер намесата на Кремъл.

„След многобройните ми срещи с нашите разузнавателни служби за мен е ясно, че руснаците са хакнали наши демократични институции и са искали да се намесят в нашите избори и да всеят раздори“, пише в изявлението на Шиф.

Джон Бамбенек, изследовател в компанията за сигурност Fidelis Cybersecurity, каза, че целта на преразгледането, обявено от Обама, е да предпази Тръмп от по-нататъшно изказване на съмнения в руската намеса.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X