Ит Лидери

През 2017 г. Google ще премине изцяло на възобновяема енергия

Computer World

През задаващата се 2017 г. всички центрове за обработка на данни и офисите на Google ще се захранват изключително с енергия от възобновяеми източници, заяви Урс Холце, старши вицепрезидент по техническата инфраструктура в компанията.

Реди 6 години Google започна да сключва дългосрочни договори за доставка на енергия със соларни и вятърни електростанции. В момента покупките достигат 2,6 гигавата, пише Холце. Компанията е вложила 3,5 млрд. долара в около двадесет проекти в областта на възобновяемата енергетика. Освен преките доставки Google придобива енергия от „зелени“ източници, която после прехвърля в общата енергопреносна мрежа.

За последните 6 г. цените на слънчевата и вятърната енергия са спаднали със съответно 60 и 80 на сто, отбелязва още Холце. Електричеството е едно от най-големите разходни пера на всеки център за данни и стабилната цена на генерацията от възобновяеми източници позволява защита от скокове на енергийния пазар.

През септември 2016 г. за пълно преминаване към „зелена“ енергия за центровете си за данни и офисите си обяви и Apple. От Microsoft пък възнамеряват до 2018 г. да осигурят 50% от потреблението дейтацентровете си от възобновяеми източници.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X