Ит Лидери

Наградиха иновативните фирми на 2016 г.

Computer World

Три организации, генериращи услуги в сферата на високите технологии, макар и в различни области (разработка и внедряване на софтуер, електронни услуги, и обучителни услуги), бяха отличени в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2016”. 

Лично Президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи наградите на отличените предприятия в 12-ото издание на инициативата. 

Конкурсът се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, в партньорство с Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network – България

Почетна грамота в категория „Иновативно новостартирало предприятие“ получи Tickey Mobile Solutions („Тикий Мобайл Солюшънс“ ООД). Димитър Димитров, съосновател на фирмата, прие грамотата от президента на България Росен Плевнелиев. Tickey е създател на новаторската мобилна платформа за плащане на услуги за градска мобилност чрез универсален електронен билет. Системата позволява закупуване през смартфон на билети за различни видове транспорт в градска и извънградска среда. Тя е интегрирана от Fal River Ferries, Великобритания, а в България фирмата работи по проект на метростанция „Сердика“. 

Българската софтуерна компания Scale Focus („Скейл Фокус“ АД) получи почетна грамота за „Иновационен мениджмънт“ съгласно международно признатите критерии на методологията Improve. Изпълнителният директор на Scale Focus Пламен Цеков получи отличието. Компанията има водещи позиции в разработката на софтуерни решения, управление на данни, информация и процеси. Фирмата прилага водещи практики в управлението на иновациите, включително: генериране и внедряване на нови идеи, жизнен цикъл на иновацията, резултати от иновационна дейност; насърчава развитието на нови разработки с пазарен потенциал от своя екип чрез гъвкаво работно време, вътрешни инкубатори и хакатони. 

В 12-ото издание на конкурса беше създадена нова категория - „Иновации за развитие на таланти“. В нея почетна грамота получи „Софтуерен университет“ ООД (СофтУни). Светлин Наков, съосновател на фирмата, получи отличието. „Софтуерен университет“ ООД е основан през 2013 г. като едно от решенията за подготовка на качествено обучени кадри за ИТ индустрията в България. Чрез модела „учене чрез правене“ се обучават кадри за софтуерната индустрия и се подкрепя предприемачеството. Над 120 хиляди души са получилите обучение в мрежата на СофтУни. Компанията е партньор с акредитирани български университети, над 60 компании и неправителствени организации.

Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" ежегодно награждава български предприятия с успешни иновативни продукти, процеси, услуги и практики.

Стартирал през 2004 г., той има мисията да насърчи иновационната дейност на българските предприятия и да популяризира техните успешни иновации сред широката общественост. Досега близо 70 фирми бяха отличени за своите постижения.

Конкурсът е признат от Европейската комисия за най-добра национална практика за популяризиране на иновативното развитие.

Кандидатите се оценяват по специална методология от експертна група и външно жури.

Двете предприятия, които освен почетни грамоти, бяха удостоени и с традиционните плакети за конкурса, са „Електросфера” ЕООД, отличена в категория „Пазарно лидерство“, и „Доли Медия Студио” ЕООД, лидер в област „Иновация в креативните индустрии“.

“Електросфера“ и марката й Antelope Audio е световен лидер в дигиталните аудио технологии. Фирмата е основана в България от американеца Игор Левин, който за първи път в света въвежда използването на атомен часовник в музикалното инженерство като радикална иновация. Целият цикъл на разработка и производство се осъществява в България. Най-новият продукт на фирмата - GOLIATH, е единствения в света аудио интерфейс с атомен часовник и 68 канала за конвертиране на дигитално и аналогово съдържание. Технологиите на фирмата се използват от най-големите звукозаписни студия в САЩ, Великобритания и Япония, изпълнители – носители на Наградите „Грами“ (наричани и „Грамофончета“) на Националната академия за звукозапис на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия, и при озвучаването на всички високотехнологични филми.

„Доли Медия Студио” е премиум студио, поддържащо най-съвременните, дори още експериментални технологии в киното за продукция и постпродукция на съдържание. Студиото е единствено в света извън Холивуд, където може да се извършва едновременно мастеринг, цветокорекция и показване на финално preview на филм с качество на прожекция в киносалон. Съвместяването на технологиите DOlby Atmos Premium, ACES-workflow и 4K DCI е глобално предизвикателство, решено чрез оригинално ноу-хау на студиото за перфектна картина и звук. 

В област „Социална иновация“ с грамота беше отличена фирма „Прознание Академия“ ЕООД. Тя създава авторска методика за дистанционно преподаване и виртуална класна стая VEDAMO за обучения на деца в болнични заведения, българчета в чужбина, деца в неравностойно положение и от малцинствени групи. Заедно с партньори успешно са подготвили студенти от ромски произход за специалности педагогика и медицинска сестра. Обучават българчета, живеещи в Европа, Азия и Хаваите. 

В категория „Зелена иновация“ победител е „Тангра-АВ“ ООД. Фирмата е производствено предприятие с дългогодишни традиции. Разработва и произвежда собствена гама от енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%. Компактната им вентилационна система за класни стаи е внедрена в училища в Португалия. Фирмата е лидер на Балканите и една от първите в Европа за въвеждане на рекуперация във вентилационни системи и изнася за над 15 държави. 

В област „Иновация за качество на живот“ победител е „Синтал ММ“ ООД. Дружеството прилага патентно-защитен метод и състави за производство на дентални сплави на никелова и кобалтова основа посредством методите на праховата металургия. Сплавите се отличават с висока химическа чистота, като концентрацията на Ni2+ (никел) е повече от 20 пъти по-ниска от стандартната стойност. Производството е енергоспестяващо и екологично чисто, постига се 100% оползотворяване на материалите. Фирмата изнася в Индия, Хонконг, Австралия, Румъния, Турция.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X