Ит Лидери

Нови продукти за умния дом на Алтерко пестят 30% електроенергия

Computer World

Нова серия продукти за домашна автоматизация пуска на пазара българската компания Алтерко Роботикс. Тя носи името Shelly Pro и включва релетата Shelly 4 Pro и Shelly Light Pro. И двете разполагат с вграден Wi-Fi модул и дават възможност на потребителя да управлява електроуреди у дома си от мобилния телефон.

Серията Shelly Pro позволява на строители да предложат автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища. Серията изисква до 20% по-малко кабели за изграждане на електрическата инсталация, подчертават от Алтерко.

Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението, като поддържа т.нар. димиране (управляване на интензитета на светлината). Двете устройства се монтират в електрическото табло и позволяват да се управляват 4 ел. вериги, всяка от които с консумация до 2300W. Серията Shelly Pro дава информация в реално време за консумацията на електроенергия. Двата продукта имат 1,8-инчов цветен дисплей, на който може да се види статусът на всеки един домашен електроуред и информация за неговото потребление.

Според компанията едно Shelly Pro устройтсво може да управлява осветлението в 4 помещения или същия брой електроуреди, което в повечето случаи е напълно достатъчно за 2-стаен апартамент. За тази цел Алтерко Роботикс е разработила и специално мобилно приложение, което като допълнение дава възможност за създаване на сценарии, които да се изпълняват при определени условия.


Нови продукти за умния дом на Алтерко пестят 30% електроенергия

© Computer World, Computerworld.bg

„Благодарение на смарт серията Shelly Pro вече всеки строител и инвеститор в България ще може да предложи на бъдещите собственици умен апартамент и възможността те да го управляват през интернет – обяснява Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. – Проведените от нас експерименти показват, че такъв апартамент намалява с до 30% консумацията на електроенергия и значително повишава домашния комфорт. В същото време инвестицията при строежа е само около 150 евро на помещение. Нашите специалисти са насреща да помогнат на всеки строител с обучение и проектиране, ако той има интерес да продава умни жилища и да бъде с една крачка напред.“

„Помислили сме и за вече готовите жилища – ако собственикът не иска да променя ел. инсталацията, може да използва релетата Shelly 2, които са най-малките в света и се събират в обикновена конзола зад ключа за осветление или контакт – допълва още той. – Те могат да управляват 2 ел. вериги по 1.8 kW всяка и също показват консумацията в реално време.“

На CES 2017 Алтерко Роботикс ще покаже за първи нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro – възможността за гласовото им управление през домашните асистенти Amazon Echo и Google Home. Благодарение на тази функция потребителят кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи котлона“, а Shelly ще го изпълни.

Междувременно след официалното излизане на Алтерко АД на Българската фондова борса акциите на компанията регистрираха 13% ръст при изтъргувани над 10 000 лота. Борсовият код на емисията е A4L.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X