Ит Лидери

Акциите на Алтерко вече са на Българската фондова борса

Computer World

Александър Главчев

От днес акциите на технологичния холдинг Алтерко (Allterco) се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Размерът на емисията е 1,5 млн. лв., като всеки дял е с номинална стойност 1 лев. Книжата се търгуват под борсов код A4L.

По думите на Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател на фирмата, е показала в пъти по-добри резултати, спрямо очакваното, като особено голямо търсене е отчетено в ново за нея направление – Интернет на нещата (IoT). В тази насока Алтерко вече предлага продукт за домашна автоматизация (She) и детски смарт часовник (MyKi). Компанията е разработила и умни релета (Shelly), които могат да се вграждат в контакти, ключове за осветление и електрически табла с DIN шина, което пък е заявка за навлизане на корпоративния пазар.

Въпреки че IoT е перспективна насока за фирмата, от там споделят успехът й стъпва върху 15-годишна работа с мобилни оператори. „Реалния краен клиент, към който сме се насочили, са операторите, които ни осигуряват пазарно присъствие и мрежа за предлагане на продуктите“, подчерта Димитров.

Алтерко предоставя мобилни услуги в страни от Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 души в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. Планира се набраните публични средства да инвестират в разработване на продукти и услуги.

Първичното публично предлагане (IPO) на Алтерко е второто подобно за около година, след като през 2015 г. такава стъпка предприе и софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг. По думите на Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник Карол (Karoll), чрез който Алтерко стъпва на БФБ, излизането на двете компании на борсата може да е началото на „една добра тенденция, при която капиталовият пазар да бъде добър партньор на ИТ сектора“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X