Ит Лидери

Япония отрича съобщения за хакване на въоръжените й сили

Computer World

Представители от японското правителство отрекоха появили се по-рано през годината съобщения за това, че компютърна мрежа, използвана от Японските сили за самоотбрана е била атакувана от хакери. Преди ден изданието Kyodo News публикува новина, че споделена мрежа на Министерството на отбраната и въоръжените сили за кибер атака, състояла се още през септември. Като източник бе посочено същото министерство.

Сега от там поясняват, че постоянно получават съмнителни съобщения по електронната поща и други канали, т.е. можело да се заключи, че атаките са ежедневие.

Въпросният случай от септември обаче не е включват съобщения по електронната поща. Вместо това атакуващият е успял да използва компютри в Националната академия по отбрана Военно-медицинския колеж, за да проникне в мрежа, свързваща базите на японската армия.

От правителството обаче поясняват, че въпросната мрежа е разделена на два сегмента, отворен и затворен. Първият е свързан с интернет, като трафикът минава през защитна стена (firewall).

Според Kyodo хакерът е използвал връзка между двете системи. От там допълват, че от там временно са прекъснали достъпа до интернет за служителите от военните ведомства.

Интересно е да се отбележи, че преди три години Япония създаде свое специализирано звено за кибер отбрана.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X