Ит Лидери

Samsung стъпва на пазара на автомобилна електроника, купувайки Harman

Computer World

Корейският гигант Samsung възнамерява да стъпи на пазара на свързани автомобили и автомобилни информационно-развлекателни системи, закупувайки американската компания Harman International Industries за 8 млрд. долара. Harman продава продукти под над 20 търговски имена, най-известните от които са AKG, Harman/Kardon и JBL. Samsung възнамерява да запази настоящия управленски екип на придобитата компания.

Чрез сделката корейците търсят начин за разнообразяване на бизнеса си, на фона на забавящия се пазар на мобилни устройства. Други подобни стъпки от страна на Samsung през последните месеци включват купуването на VivLabs, разработваща свой цифров асистент, и Joynet, доставчик на облачни услуги за Интернет на нещата.

През декември миналата година Samsung създаде свой отдел за автомобилна електроника, чиято цел е да идентифицира бизнес възможности в сектора. Чрез придобиването на Harman компанията на практика си купува място в сегмента.

Harman е най-известна с продукти като слушалки, Bluetooth говорители и домашни hi-fi системи, който продава под множество търговски марки. Две трети от приходите й обаче са именно от пазара сегмента на автомобилната електроника.

От Samsung възнамеряват да съхранят до известна степен самостоятелността на придобивката си. Настоящият президент и главен изпълнителен директор на Harman, Динеш Палиуол, и неговият екип ще останат на своите позиции и след приключването на сделката, което трябва да стане до средата на 2017 г.

В по-дългосрочен план целта на Samsung е да се превърне в ключов доставчик на свързани решения за автомобилната индустрия, без самата тя да предлага превозни средства. Според наблюдатели подобна стратегия ще следва и Apple.

В корейския гигант се надяват да надградят предложенията на Harman със собствени технологии, използвайки опита си областта на мобилните комуникации, дисплей технологиите, дизайна на интерфейси и т.н. От там също гледат в посока увеличаване сигурността на автомобилите, което може да бъде ново поле за изява за платформата Samsung Knox.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X