Ит Лидери

Google: ЕК игнорира огромния онлайн пазар на интернет търговия

Computer World

Гигантът Google отхвърля обвиненията за това, че неправомерно се е възползвал от своето господстващо положение на пазара на интернет търсенето, коит бяха отправени към него от Европейската комисия (ЕК) през юли. По думите на еврокомисаря Маргрете Вестагер антимонополните органи на ЕС считат, че при търсене в интернет Google дава предимство на собствената си услуга за сравняване на цени, поради което потребителите не могат да видят най-точно съответстващите на техните заявки резултати.

Според главния юрист на Google, Кент Уокър, Еврокомисията не отчита съществуването на пазара на онлайн търговия, в който работят едри компании като Amazon. Задачата на интернет търсачката е да предоставя на потребителите полезна информация, подчертава той. Купувачите се свързват с търговци чрез реклами и  чрез обикновени търсения в интернет. По думите на Уокър рекламните послания, срещу които възразяват от ЕК помагат и на двете страни. „Това не е предоставяне на преференции а удовлетворяване на заявките на потребителите.“

Междунароидната Асоциация на компютърната икомуникационната индустрия (CCIA), член на която е Google, поддържа гледната точка на компанията. Конкуренцията между услугите за търсене в интернет, сравнявани и търговия със стоки никога не е била толкова силна колкото в момента, споделята в свое изявление от CCIA.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X