Ит Лидери

Алтерко отчете висок интерес от страна на инвеститори

Computer World

Успешно приключване на първичното публично предлагане (IPO) на свои акции отчете българският технологичен холдинг Алтерко (Allterco). То завърши на 19 октомври при цена 1,45 лв. за дял. Според компанията инвеститорският интерес е бил по-висок от очакваното. Общото количество получени заявки е за над 2,5 млн. акции при предложени за записване 1,5 млн. От инвестиционния посредник Карол (Karoll) коментират, че това са и над три пъти повече инвеститорски заявки спрямо минималното условие за успех на емисията.

Това е първата презаписана емисия на родния капиталов пазар от 2008 г. насам, коментират от Алтерко. Плановете са вторичната търговия да стартира до около месец.

„Големият интерес към IPO-то на Алтерко е безспорно доказателство, че на БФБ има глад за качествени дружества, както и че БФБ може да предложи успешно финансиране за компании с иновативни продукти и професионален мениджмънт, когато те са отворени за инвеститори“, счита Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол.

Близо 200 лица с над 340 подадени заявки са взели участие в първичното публично предлагане на акции на Алтерко. Финалното разпределение на акциите показва, че 2/3 от всички акции са записани от физически лица, а 1/3 – от юридически лица, включително институционалните инвеститори. Поръчките за участие са подавани чрез 11 инвестиционни посредника, включително от 15 институционални инвеститора – договорни фондове и инвестиционни посредници.

Набраният чрез първичното публично предлагане допълнителен капитал ще бъде използван за оборудване на развоен център в България за разработка на нови технологии в сферата на Интернет на нещата (IoT), както и за усъвършенстване на продуктите на детския GSM/GPS часовник MyKi и умната система за управление на устройства в дома и офиса She.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X