Ит Лидери

Булпрос Консултинг – №24 в Deloitte Fast 50 за Централна Европа

Computer World

През 2016 г. „Булпрос Консултинг“ АД е единственият участник и финалист от България в основната категория на класацията на Deloitte Fast 50 за Централна Европа през 2016 г. Компанията се класира на 24-о място, реализирайки четиригодишен темп на растеж в размер на 560%. През 2015 г. Булпрос заемаше 12-а позиция с ръст от 746%. Компанията създава и разработва софтуерни продукти, предоставя облачни услуги, разработва уеб и мобилни приложения.

 

След придобиването на InteQrity, Intracol Technologies и innotec Marketing, „Булпрос Консултинг“ и трите нови компании се обединиха в Bulpros Group и участвайки като група в класацията на в. Computerworld България ИКТ Топ 100, обединението зае 16-ото място в общата класация на 100-те водещи технологични компании в страната. Преди година миноритарен дял в Bulpros придобиха фондът BlackPeak Capital и неназован частен немски инвеститор. 

 

Единадесет държави допринесоха за тазгодишната класация: Полша (17), Чехия (7), Хърватия (6), Словакия (5), Унгария и Румъния (4 всеки), Литва (3) и Босна и Херцеговина, България (1), Сърбия (1) и Словения (1).

През 2016 година в програмата бяха въведени нови групи от сектори на индустрии, които да категоризират участниците. Това са ИТ и Дигитални решения, които доминират класацията с 41 финалисти, Медии и Телекомуникации (6), Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии(0), въпреки че една компания от този сектор е отличена в категория „Изгряващи звезди“ и "Технологии за чиста енергия" (3).

Основната категория

Темпът на промяната сред най-динамичните технологични компании в Централна Европа е по-бърз от всякога, с почти удвоен среден ръст на приходите в сравнение с миналата година. Девет от компаниите, заемащи първите десет места в доклада на Deloitte Technology Fast 50 2016, който класира компании, реализиращи най-голям ръст на приходите в периода 2012-2015 година, са нови участници. Общо 43 нови компании обобщават динамичния ход на промяната, която засяга процъфтяващите технологични компании в региона.

Всички компании, заемащи първите пет места в класацията са нови за Fast 50 участници. Първото място за 2016-та година е оглавено от полския технологичен маркетинг хъб Codewise, чийто невероятен тригодишен темп на ръст на приходите в размер на 13,052%, засенчва все още впечатляващия ръст от 4,555%, отбелязан от него през 2015, когато печели в категорията “Изгряващи звезди“. Не е изненада, че предвид този растеж, Codewise печели едновременно и наградата „Големите пет“ за тази година. Изключително постижение за компания, която само до преди 12 месеца бе твърде млада, за да участва в основната категория Fast 50.

Във всяка от предходните години, компанията CodiLime, заемаща второ място, отново от Полша, щеше да доминира класирането със своя изключителен тригодишен ръст от 5,038%. Интересното е, че CodiLime заемаше второ място в категорията „Изгряващи звезди“ миналата година. Трето място отива при чешката ИТ компания Dataspring с тригодишен темп на ръст на приходите от 3,129%. Словашката софтуерна компания JUMP е на 4-то място (1,965%), а на 5-то място е единствената компания от Босна и Херцеговина – Nsoft с ръст (1,760%).

Единствената компания, която успя да се класира в топ десет за втора поредна година е сръбската High Tech Engineering Center, заемаща 9-то място. Миналата година тя бе на 7-мо място.

Специални категории

Наградата в категорията „Изгряващи звезди“ класира компании, твърде скоро създадени, за да участват в основната категория Fast 50, но въпреки това привличат вниманието със своя ръст на приходите и са потенциални участници във Fast 50. Доказателство за това са двете водещи Fast 50 компании и тази година Codewise и CodiLime, които през 2015 година оглавиха „Изгряващи звезди“. Лидерът тази година в специалната категория е Deeper, UAB от Литва със тригодишен темп на ръст на приходите от 3,631%. Втора е полската компания Phenicoptere, (2,370%), която е създала средство за отстраняване на грим за многократна употреба, за което се използва само вода. Това е единственият представител от сектор Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии – всички останали компании са от сектор ИТ и дигитални решения. Трета е унгарската IncQuery Labs, предоставяща B2B технологични устройства, с тригодишен темп на растеж от 1,700%.

Категорията „Големите пет“ отличава бързо растящи големи компании, чиито мащаб затруднява конкурирането им с по-малките бизнеси във Fast 50. Това прави още по-забележително класирането на компанията Codewise, която оглавява, както Fast 50, така и категорията “Големите пет“. Темпът на растеж на тази компания е наистина удивителен 13,052% в сравнение с ръста, който постига компанията на второ място 484% - словашката софтуерна Aliter Technologies. Трето място заема Pigu, UAB (171%) от Литва, които оглавяваха „Големите пет“ през 2015. 

Тази година в Програмата на Deloitte е въведена още една нова категория Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, но е пионер в създаването на иновативна технология, имаща революционно въздействие върху пазара. Първата такава награда бе спечелена от полската компания HiProMine, която създава базирана на насекоми технология, използвана в сферите на управлението на отпадъците, производство на храна, производство на торове. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X