Ит Лидери

Победителите в класацията „ТОП ИКТ Работодател“ 2016

Computer World

За първа година организация от сектора на изнесените услуги оглави класирането „ТОП ИКТ Работодател“.

.През 2016 г. първите три позиции в крайното класиране на проекта „ТОП ИКТ Работодател“ сред всички участници и категории гордо заемат TSD Services (начело и на категорията „Аутсорсинг на ИТ услуги“), TINQIN (първа и в категория „ИТ услуги“) и Comptel Communications.

Докато лидерът в подредбата TSD Services и носителят на „сребърен медал“ TINQIN за първи път се открояват в класацията, финиширалата на третото място Comptel Communications беше на същата водеща позиция и през 2015 г.

Категорията „Аутсорсинг на ИТ услуги“ оглави TSD Services – средна по размер българска компания за ИТ услуги, основана през 2007 г. от главния изпълнителен директор Герман Гачевски. Организацията текущо оперира от два офиса в България – Троян и София. Компанията доставя разходо-ефективни, висококачествени индивидуализирани услуги по софтуерна разработка и по ИТ аутсорсинг на клиентите си в световен мащаб. През изминалите 8 години TSD Services е завършил многобройни проекти използвайки различни платформи за софтуерен развой.

Първа в сектор „ИТ услуги“ се класира компанията, специализирана в предоставяне на застрахователни софтуерни решения „ТИНКИН“ (TINQIN). Базирана в София с представителен офис в Париж, TINQIN е компания за ниършор софтуерни разработки. Фокусирана върху застрахователния сектор, компанията предоставя експертни решения и услуги на различни големи и стратегически играчи на европейския застрахователен пазар. Предлага пълният цикъл от услуги по разработка от бизнес анализи, софтуерен дизайн, и прототипиране, до развой, осигуряване и тестване на качеството, следпроектно осигуряване и поддръжка.

Първенец в сектора „Развой на софтуер“ е MentorMate Bulgaria, която за първа година е начело на сектора. MentorMаte е американска компания за разработка на специализиран софтуер, основана през 2001 г. в Минеаполис, Минесота, където е и основният й офис. Дружеството има офиси и в София, Велико Търново, Пловдив, Варна и Русе. През 2013 г. тя беше обявена за четвъртата най-бързо развиваща се компания в Минесота. Клиенти на MentorMate са едни от най-голeмите и иновативни компании в САЩ (няколко от Fortune 500). Компанията се разраства с всяка изминала година и в момента в българските офиси работят над 330 софтуерни специалисти.

Победител в категория „Малки компании до 50 служители“ е „Сирма Бизнес Консултинг“ (Sirma Business Consulting). Тя оглави както класациите в категория “Системна интеграция” две години - през 2012 г. и през 2014 г., така и грабна наградата за най-добър работодател в цялото класиране на ИКТ и аутсорсинг компаниите за посочените две години. „Сирма Бизнес Консултинг“ се отделя от „Сирма Груп Холдинг“ през 2007 г., с цел да отговори на нуждите на банковия сектор от специализирани ИТ решения и продукти. Услугите на компанията покриват проекти като внедряване на основни банкови системи, системи за банкиране на дребно, системи за управление на риска, внедряване различен вид сателитни банкови продукти и консултантски услуги.

Лидер в категория „Телекомуникации“ за пета поредна година е Ericsson Telecommunications Bulgaria. Ericsson е водещ доставчик на комуникационни технологии и услуги. Портфолиото на компанията включва услуги, софтуер и инфраструктура в сферата на информационните и телекомуникационни технологии за телеком оператори и други индустриални сектори, особено в сферата на мобилността, широколентовия интернет и облачните технологии. Днес над 40% от световния мобилен трафик преминава през мрежи, изградени от Ericsson. Над 1 милиард абонати по света разчитат всеки ден на мрежи, управляване от компанията.

През 2016 г. в проучването “Топ ИКТ Работодател” се включиха 37 компании с общ списъчен състав 5421 служителя, като до класациите достигнаха 31 компании с 3172 служители.

И през тази година основните категории на финалната подредба са пет: „Малки компании до 50 служители“, „ИТ услуги“, „Телекомуникации“, „Аутсорсинг на ИТ услуги“, и „Развой на софтуер“.

Победителите от петте обособени сегмента технологичния и аутсорсинг индустриите са онези компании, които са показали най-високи оценки в своя сектор в крайното класиране. Водещите трима работодатели са организациите с най-високи оценки сред всички фирми участнички в класацията. Оценката се основава на резултатите от 4 елемента. С най-голяма тежест от 45% са резултатите от проучването за ангажираност на служителите. 20-процентна тежест имат данните от въпросника за ръководителите човешки ресурси. Други 10% тежест носят изводите от анкетата сред ръководителите на компаниите. Още 25% тежест добавят и заключенията от плана за подобряване на резултатите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X