Ит Лидери

България е готова да отговори на изискванията на аутсорсинг бизнеса

Computer World

България е готова да отговори на изискванията на новата аутсорсинг индустрия. Страната ни се доказа като силна и перспективна бизнес дестинация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕАА), която се проведе на 6 октомври. Вечерта на същия ден се състоя и седмото издание на церемонията по връчване на Годишните награди на ЕАА. Тазгодишната инициатива се провежда под патронажа на държавния глава.

"През миналата година аутсорсинг индустрията се разви феноменално бързо. 2015-а година беше динамична, напрегната и успешна. Днес сме домакини на компании, доставчици и клиенти от целия свят, защото успяхме да отворим нови хоризонти", заяви Плевнелиев.

"Аутсорсинг екосистемата, такава, каквато я познавахме, е изправена пред огромни промени на световно ниво. Ставаме свидетели на забележителни иновации. Дигитализацията, изкуственият интелект, Интернетът на нещата преобразиха индустриите и донесоха нови възможности. Роди се екосистема от ново поколение", отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев изтъкна, че най-успешните компании в днешната бизнес среда ще бъдат тези, които поставят клиентите в центъра на своята дейност. "Компаниите все по-активно ще си сътрудничат, но и все по-силно ще се конкурират. Познатият аутсорсинг модел ще се промени, а участниците в него ще бъдат по-бързи, гъвкави и адаптивни", прогнозира той.

"София предлага огромни възможности за правене на бизнес. Страната ни с гордост показа, че е развила успешен модел и е доказал се играч в аутсорсинг индустрията", заяви президентът и увери, че България ще продължи да бъде амбициозна и да работи за успеха на перспективната индустрия.

През 2015 г. България беше обявена за най-привлекателна аутсорсинг дестинация (Offshoring Destination) за бизнес услуги и информационни технологии от Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания и за водеща дестинация за 2015 г. от Европейската аутсорсинг асоциация. Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015, България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред държавите в Европа.

По последни данни през същата година броят на заетите в аутсорсинг сектора в България възлиза на 42 000 души. Очаква се да те нараснат до 64 000 души през 2020 г. По данни на Българската аутсорсинг асоциация, през 2015 г. компаниите в аутсорсинг индустрията в България са 364, а приходите на компаниите в сектора съставляват 3,4% от БВП на страната. Прогнозата на Българската аутсорсинг асоциация е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%. За 2015 г. секторът е генерирал 1,4 млрд. евро приходи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X