Ит Лидери

Забраниха на WhatsApp да предава данни на Facebook в Германия

Computer World

Facebook трябва да спре събирането на данни за потребителите на WhatsApp в Германия. Миналия месец социалната мрежа започна да комбинира събраната от нея информация за свои потребители с такава от комуникационната услуга, която притежава от 2014 г., с цел по-добро насочване на рекламни послания.

Административната заповед дойде във вторник от Йоханес Каспар, комисар по защита на данните и свобода на информацията в Хамбург. Тя е налице онлайн и според съдържанието й компанията трябва да изтрие всички данни от WhatsApp, с които разполага.

Йоханес КаспарРедно е да се отбележи, че комуникаторът все още функционира отделно от самата Facebook, като двете организации имат различни правила по отношение на поверителността. Каспар подчертава, че през последните години, след придобиването на WhatsApp, и двете са твърдели, че няма да обменят информация една с друга.

По негови думи всеки потребител трябва да има възможността да реши дали иска да свърже профила си в социалната мрежа с комуникатора.

Според Каспар потребителите на WhatsApp в Германия са около 35 млн. души, но засегнатите са повече. Това са хора, до чиито данни са достъпни за комуникатора благодарение на адресните книги в устройствата на потребителите. Някои от тях може да нямат никаква връзка с Facebook.

Наскоро Съдът на Европейския съюз постанови, че националните закони за защита на личните данни трябва да се прилагат ако дадена компания обработва данни чрез свое местно дъщерно дружество. Facebook прави точно това в Хамбург, като тамошното звено на компанията отговаря за немскоговорящите потребители.

Това е ключов детайл, като междувременно от Facebook твърдят, че отношенията й с потребителите извън Северна Америка се обработват от дъщерно дружество в Ирландия.

От Facebook подчертават, че спазват законите на ЕС и че възнамеряват да работят съвместно с комисаря в Хамбург, за да разсеят всички загрижености

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X