Ит Лидери

Allterco: Излизаме на борсата, за да променим модела на работа

Computer World

Александър Главчев

Чрез стъпването си на Българската фондова борса (БФБ) от родната компания Алтерко (Allterco) разчитат да съхранят и развият конкурентното предимство, с което разполагат в сферата на домашната автоматизация. По думите на Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател на фирмата, за момента тя е пред световни концерни, като на наскоро състоялото се изложение за потребителска електроника IFA 2016 в Берлин, Германия, е била на практика единствената, която е представила пуснати в продажба реални продукти. „Всичко останало беше на ниво слайдове“, обясни той.

„Искаме да променим модела“, продължи Димитров. По думите му в момента компанията се развива по традиционния начин, инвестирайки печалбите си в нови разработки и човешки ресурси. „Всичко това върви много успешно, но е много бавно – сподели той. – Ние видяхме как за малко време можем да постигнем много. Целта ни е, чрез излизането на БФБ, да станем основен играч, а не да видим как пазарът ни изпреварва.“

Думите на Димитров бяха отправени към потенциални инвеститори и медии по време на събитие, посветено на официалното стъпване на фирмата на БФБ. Тя възнамерява да инвестира събраните средствата от публичното предлагане на акции в своето поделение Алтерко Роботикс за подобряване на своя продукт за домашна автоматизация „She” и детския смарт часовник „MyKi“. За целта тя смята да развоен център, който ще работи в сферата на Интернет на нещата (IoT). Инвестиционен посредник на първичното публично предлагане е Karoll.

Два са основните канали, чрез които Алтерко разпространява своя продукт за домашна автоматизация: чрез мобилните оператори и чрез строителите на жилища. За първите този продукт може да представлява удачна възможност за разнообразяване на бизнес модела и намаляване на зависимостта от чисто комуникационните услуги, приходите от които постепенно спадат. Компанията е разработила и умни релета (Shelly), които могат да се вграждат в контакти, ключове за осветлени и електрически табла със стандартна DIN шина. По думите на Димитров последният продукт позволява на фирмата да отправи поглед към корпоративните крайни клиенти.


Allterco: Излизаме на борсата, за да променим модела на работа

© Computer World, Computerworld.bg

В момента компанията разполага с общо осем офиса – в България, Македония, Румъния, Сърбия, Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ. Разработката на продуктите е в София, където за Алтерко работят около 80 души.

По думите на Светозар Илиев, финансов директор на фирмата, основните й приходи в момента идват от техническа свързаност (микроразплащания през системите на мобилните оператори), където обаче се забелязва спад. Същевременно е налице ръст на оборота от мобилни нотификации и мобилен маркетинг. Трета основна сфера на приходи на компанията са решенията за оператори и големи корпоративни клиенти, като например уеб портали. Занапред от Алтерко предвижват най-голям ръст споменатия сегмент на умните свързани устройства, попадащи в категорията Интернет на нещата.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X