Ит Лидери

Panasonic показа два нови фотоапарата в София

Computer World

Два нови фотоапарата, предлагащият разширени възможности за заснемане на видео Lumix DMC FZ2000 и компактният Lumix FX15, показа японската компания Panasonic в София – дни преди официалната им премиера на изложението Photokina 2016.

По-големият от двата модела, Lumix FZ2000, предлага възможност за неограничен запис на 4K видео в MOV/MP4 формат. От компанията описват новото устройство като добър избор за „полупрофесионални фотографи и видеооператори, които търсят професионални възможности и качество в компактно устройство“. То е оборудвано с обектив с 20-кратно отпично варио и и F2.8-4.5. Зад него е разположен 1,0-инчов MOS сензор, предлагащ разделителна способност от 20,1 мегапискела. Според заявените показатели апаратът бърз автофокус за приблизително 0,09 сек. и последователно снимане в серия със скорост до 12 кадъра в секунда. Буферът му може да събере до 100 изображения в JPEG формат или до 30 в RAW.

Налице е и функцията „4K PHOTO“, при която се прави серия със скорост 30 изображения в секунда, т.е. на практика е налице възможност за извличане на кадри от видео с резолюция 8 мегапиксела. Също така интерес заслужава подобрената Post Focus функция, при която апаратът прави множество кадри с фокус върху различни области, благодарение на което потребителят може в последствие да избира къде да падне фокусът. В новия модел е предвидена възможност (т.нар. Focus Stacking) за обединяване на няколко кадъра в едно изображение, чрез което може да се изберат няколко зони, които да бъдат на фокус. Функцията е особено подходяща за макро снимки.

Едно от важните нововъведения е вграденият в обектива регулируем ND филтър (ND4/ND16/ND64/Auto). Благодарение на него фотографът/операторът може да избира комбинации от бленди и скорости, които в противен случай биха довели до преекспонирано изображение. При заснемане на видео пък неутралният филтър може да помогне за намаляване на ефекта на „насичане“ при висока осветеност.

Очакваната цена на Panasonic Lumix FZ 2000 за Европа, според компанията, е около 1250 евро.

Джобният Lumix FX15 пък се очаква да се продава за около 699 евро. Високата за размерите му цена се обяснява с висококачествения светлосилен обектив на Leica с F1.4-F2.8 и големия сензор с размер 1,0 инча. Благодарение на голямото количество светлина апаратът може да постига „боке“ ефект дори при снимане от по-голямо разстояние (нещо, което обикновено е непостижимо за повечето малки компактни поради малките им по размер сензори).

Фотоапаратът е оборудван със система за прецизен фокус наречена DFD (Depth From Defocus). При нея се съкратява времето за фокусиране чрез анализиране на две последвателни изображения с различни нива на рязкост със скорост 240fps. При снимане в серия устройството може да улавя до 10 изображения в секунда.

Lumix FX15 предлага и възможност за заснемане на 4K видео, като тук също е налична споменатата по-горе функция „4K PHOTO“. Същото важи и за „Post Focus Stacking“.

Сред останалите възможности на апарати изпъква още активната стабилизация по 5 оси и улеснената безжична свързаност чрез Wi-Fi за бързо споделяне на заснетите кадри.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X