Ит Лидери

Canon показа официално в България фотоапарата EOS 5D Mark IV

Computer World

Александър Главчев

Ново попълнение в гамата си ентусиастки огледално-рефлексни фотоапарати от висок клас представи японската компания Canon на специално събитие в София. EOS 5D Mark IV идва с нов 30,4-мегапикселов пълноформатен CMOS сензор, нови технологии като „Dual Pixel“ автофокус и „Dual Pixel Raw“, възможност за запис на 4K видео, вградени Wi-Fi, NFC, GPS и т.н.

Презентацията бе водена от Борис Трифонов, отговарящ за професионалните и фото и видео продукти на Canon за България. Той описа набързо историята на 5D поредицата, започвайки от първия представител на гамата, излязъл на пазара през 2005 г. Според Трифонов серията е забележителна с това, че тя за пръв път прави пълноформатните (Full-frame) апарати апарати достъпни за по-широк кръг от ентусиасти, а не само за професионалните фотографи.

EOS 5D Mark IV позволява снимане със 7 кадъра в секунда при пълна резолюция с пълно проследяване на фокуса е експозицията, като улавя до 21 RAW или неограничен брой JPEG изображения. Според Canon фотоапартът предлага подобрен алгоритъм за обработка на шума позволява получаване на по-качествени снимки при слаба светлина. От компанията считат, че това подобрение ще се хареса на фотожурналистите. Последната забележка далеч не е случайна, тъй като 5D серията е популярен избор за професионалистите в тази област и дори за много професионални фотографи.


Canon показа официално в България фотоапарата EOS 5D Mark IV

© Computer World, Computerworld.bg

Автофокусната система е наследена представения по-рано през годината флагман EOS 1D X Mark II на компанията и се състои от с 61 активни (41 от които са от кръстосан тип) AF точки. Той покрива по-голяма площ от сензора и предлага подобрено проследяване на лица или на цветове.

Интересно нововъведение е функцията за HDR видеозаснемане, която за пръв път бе представена от Canon в модела от среден клас EOS 80D. При нея апаратът се справя контрастни сцени, като заснема по две изображения за всеки кадър, едното недоекспонирано, а другото с нормална експозиция, и ги наслагва.

Друга заслужаваща внимани функция е „Dual Pixel RAW“ файл форматът, който дава на фотографите възможност за фина пост обработка на кадрите с промяна или корекции на точката на острота, регулиране на бокето или намаляване на двойните образи и размазванията.


Canon показа официално в България фотоапарата EOS 5D Mark IV

© Computer World, Computerworld.bg

Новост е и добавянето на чувствителен на допир екран на гърба на апарата, което позволява по-бърз и директен достъп до на настройки, използвайки навиците на потребителите, свикнали да използват съвременните мобилни устройства. Вграденият Wi-Fi модул пък позволява връзка от разстояние и трансфер на файлове към умни устройства чрез приложението Canon Camera Connect. За бърза връзка със съвместими устройства фотоапаратът е оборудван и с NFC чип. Също така той оборудван и с GPS приемник, като геотаговете се записват в EXIF данните към снимките.

Представянето на новото попълнение в 5D серията бе част от професионална сесия, в рамките на която с помощта на партньорите си Photosynthesis и Photopavilion компанията даде възможност да всички желаещи да изпробват нейни фотоапарати камери, както и различни обективи за тях. За демонстриране на възможностите за бърз автофокус бе организирано импровизирано мото-шоу.


Canon показа официално в България фотоапарата EOS 5D Mark IV

© Computer World, Computerworld.bg

Заедно с EOS 5D Mark IV Canon пуска на пазара и два нови обектитва – EF 24-105mm f/4L IS II USM и EF 16-35mm f/2.8L III USM. Според компанията първият е универсално решение, предлагащо „висококачествена резолюция от край до край, независимо от нивото на приближаване“. Второто предложение пък е описано като подходящо за сватбена фотография, както и за фотожурналисти, които трябва да се приближат до обекта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X