Ит Лидери

Съдът на ЕС разреши връзки към авторски творби, но с нетърговска цел

Computer World

Съдът на Европейския съюз излезе с решени по повод иска на Playboy срещу холандския уеб сайт GeenStijl, публикувал връзка към австралийска страница, на която без разрешение на Playboy са били качени снимки на известна холандска телевизионна водеща. Според адвокатите на Playboy действието на GeenStijl е нарушило правата на списанието. Делото достигна до Върховния съд на Холандия, който пък потърси мнението на Съда на ЕС.

Последният трябваше да реши дали публикуването на връзка представлява „позволява достъп на неограничен брой лица“, каквото е определението в директивата на ЕС за авторското право. От там обаче не дойде еднозначен отговор. Според постановлението на съда на ЕС за всеки конкретен случай трябва да бъде изяснено дали връзките са публикувани с цел извличане на изгода и дали публикуващият е знаел (и трябва ли да знае), че материалите на сайта, към който е връзката, нарушават авторски права.

В спора между GeenStijl и Playboy съдът е взел решение, че холандският сайт е публикувал връзката с комерсиална цел и е нямало как да не е известно, че материалите в нея са незаконни.

В същото време асоциация, сред чиито членове са компании като Amazon.com, eBay, Google, Microsoft, Yahoo и др., разкритикува решението. От там считат, че авторското право не трябва да касае линкове в интернет.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X