Ит Лидери

HPE продава софтуерни активи на Micro Focus за $8,8 млрд.

Computer World

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ще се раздели с неключови софтуерни активи и ще ги продаде на базираната във Великобритания Micro Focus. Стойността на сделката е 8,8 млрд. долара и се очаква тя да бъде завършена до края на първата половина на 2017 г.

Част от пакета, който ще бъде придобит, са решения за управление доставката на приложения, големи данни, корпоративна сигурност, управление на информация, управление на ИТ операции и т.н. В комбинация с другите собствености на Micro Focus, като Attachmate и разработчика на Linux продукти SUSE, ще бъде формирана една от най-големите „чисти“ софтуерни компании, чиито специалисти по продажбите ще наброяват общо около 4000 души.

Според условията на сделката HPE ще получи 2,5 млрд. долара кеш, също 50,1% от новата комбинирана компания ще са собственост на акционери в HPE. Нейн ръководител ще е Кевин Лузмор, председател на борда на Micro Focus.

Мег Уитман, президент и главен изпълнителен директор на HPE, определи сделката като нова важна стъпка в посока постигане на визията за по-бързо развиваща се, по-печеливша и по-добре позициониране по отношение на клиентите компания.

Според Рик Луис, старши вице президент на поделението за софтуерно дефинирани продукти в HPE, стратегията на компанията занапред е фокусиране върху хибридните ИТ решения.

В самата HPE пък бизнесът е разделен на три основни бизнес групи – за софтуерно дефинирани и облачни технологии, за центрове за данни и инфраструктура и за Интернет на нещата. Компанията запазва за себе си софтуерните разработки, които счита ключови. В това число влизат CloudSystem, OneView, Helion OpenStack, както и софтуерно дефинираните съхранение на данни и мрежови решения.

По думите на Луис хибридните ИТ решения са важна тема за HPE, тъй като паралелно с ръста при публичните облаци е налице още по-голям такъв областта на частните инсталации. „Това е огромна възможност за нас“, заключва той.

„Всъщност съм облекчен от това, че HPE се завръща към това, което всички знаят че правят добре и това са инфраструктурата и платформите – споделя Патрик Муурхед, президент и главен анализатор в Moor Insights & Strategy. – Големият размер и софтуерът не се оказаха добра комбинация за HPE и мисля, че занапред имат потенциала да се движат много по-бързо в области, в които могат окажат реално въздействие.“

Настоящата сделка много подобна на друг ход на компанията от преди няколко месеца, когато HPE обяви плановете си да отдели бизнеса си с услуги и да го предаде на CSC.

„HPE на практика се превръща в по-малка компания със значително по-голям марж на печалбата – обяснява Чарлз Кинг, главен анализатор в Pund-IT. – Това по всяка вероятност ще й позволи да осигурява по-висока възвръщаемост за акционерите.“

Също така според Кинг сделки като споменатите две с Micro Focus и CSC превръщат HPE в много по-атрактивна цел за евентуална продажба, въпреки че не е ясно дали това е крайната цел на ръководството на компанията.

Като част от транзакцията на бизнеси Micro Focus и HPE също така обявиха планове за сътрудничество, според което споменатата SUSE ще е предпочитан Linux партньор. Предвижда се и разработка на допълни съвместни дейности около Helion OpenStack и Stackato (PaaS продуктите на HPE).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X