Ит Лидери

Ирландия към Европа: Apple не ни дължи нищо

Computer World

Ирландия ще обжалва заедно с Apple заключението на Европейската комисия, че компанията дължи на страната милиарди евро за плащане на данъци в по-малки размери. Късно в сряда ирландският парламент гласува с 93 гласа „за“ и 36 „против“ предложение за обжалване на решението на ЕК, обявено миналата седмица. Според него Apple е ползвала незаконни данъчни облекчения в периода 2003-2014 г.

Ирландия би спечелила ако получи максимума от около 13 млрд. евро по формата на данъци и лихви, но от правителството смятат, че подобна стъпка ще навреди на репутацията на страната като добро място за правене на бизнес.

След продължило две години разследване ЕК заключи, че Apple е плащала данъци в размер от едва 500 евро на милион през 2003 г., като през 2014 г. сумата е спаднала до 50 евро на милион.

Apple е една от най-известните мултинационални компании, опериращи в Ирландия, която е направила много за привличане на чуждестранни инвестиции през последните десетилетия. Около 6 хил. души работят за компанията в страната. Apple пък обещават да не намаляват инвестициите си там в резултат на решението на ЕК.

Дебатите в ирландския парламент продължиха часове като депутатите гласуваха няколко изменения, които биха могли да спрат или забавят обжалването. Финалното гласуване приключи около 22 ч. местно време.

Според ирландски политици, настояващи за обжалване, считат че проследяването на данъчното третиране на Apple назад във времето може да изплаши други чужедстранни работодатели. По техни думи решението на ЕК се основава на правила, които допреди известно време дори не са съществували.

„Несигурността плаши инвеститорите и забавя инвестициите“, заяви Мери Мичъл О’Конър, Министър на заетостта, предприемачеството и иновациите.

Противниците на обжалването пък изтъкнаха, че страната се бори с решение, което може дабави милиарди в хазната.

„Нищо от това няма да е на разположение на бедните и живеещи под напрежение граждани на тази страна, като вместо това ще защитавате една мултинационална корпорация“, споделя депутатът Луиз О’Райли.

Миналата седмица Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, нарече решението на ЕК политическо, обяснявайки че както компанията, така и Ирландия са играли по въпросните правила.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X