Ит Лидери

Големите данни са пазар на стойност $46 млрд. и това е само началото

Computer World

Големите данни (Big data) са гореща тема вече няколко години и финансовите данни за този пазар показват, че има защо. Според данни на SNS Research приходите на свързаните с продукти и услуги за обработка на големи обеми от информация ще достигнат 46 млрд. долара до края на 2016. По всичко личи обаче, че големият ръст в сферата тепърва предстои.

От компанията очакват до края на 2020 г. бизнесите да похарчат над 72 млрд. долара за решения в тази насока. В момента водещи са хардуерните продукти и професионалните услуги. След 4 г. обаче оборотът от софтуер ще надмине този от хардуер с над 7 млрд., считат още анализаторите.

„Въпреки предизвикателствата свързани с поверителността и съпротивлението от страна на организациите инвестициите свързани с големи данни набират скорост по целия свят”, пишат от SNS в обобщението към доклада.

Други анализаторски компании споделят подобни мнения. „Рано или късно големите данни ще са част от минимума за правене на бизнес – споделя Тони Баер, анализатор в Ovum. – Те няма да предоставят уникални конкурентни предимства за иноваторите, а ще вдигнат летвата за аналитиката, която предприятията трябва да внедрят в своите процеси за взимане на решения.“

Според Франк Скаво, президент на Computer Economics, бизнес разузнаването (BI) и хранилищата за данни са водещи при технологичните инвестиции през тази година като само една трета от компаниите включват в плановете си и големите данни. „Т.е. това което виждаме днес е само върхът на айсберга“, счита той.

Облачното съхранение на данни и услугите правят инициативите свързани с големи данни достъпни за повечето организации, но осъзнаването на техните предимства може също да е предизвикателство. Според Скаво това е свързано с недостига на бизнес анализатори и ИТ професионалисти с необходимите знания.

„Ако планирате да инвестирате в големи данни, по добре инвестирайте в хората, така че те да добият необходимите умения – съветва анализаторът. – В същото време, ако се ИТ професионалист в началото на кариерата си, големите данни са една страхотна област.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X