Ит Лидери

ЕК: Apple е ползвала незаконно данъчни облекчения в Ирландия

Computer World

Apple ще трябва да плати до 13 млрд. евро за плащане на данъци в по-малък размер в Ирландия. Това е постанови Европейската комисия (ЕК), на базата на двугодишно разследване за данъчните облекчения, които е ползвала компанията. Решението бе обявено от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Според разследването Apple е плащала едва 500 евро данъчна ставка на 1 млн. печалба, като през 2014 г. тя е достигнала 50 евро. Т.е. според Вестегер компанията е плащала едва 0,005% върху печалбите си през 2014 г.. Същевременно стандартният корпоративен данък в страната е 12,5%.

Комисията е обърнала внимание на две решения на ирландското правителство, касаещо две подразделения на Apple – Apple Operations Europe, което произвежда компютри, и Apple Sales International, което препродава продукти в Европа, Близкия изток, Африка и Индия. По голямата част от неплатените данъци са на сметката на втората от изброените.

Според Вестегер ирландските власти са позволили на Apple да прехвърля печалбите на двете си поделения, които би трябвало да облагат по обичайния начин, към фиктивни компании „седалища“, които не дължат данъци както във Ирландия, така и другаде. „Разделянето на печалбите няма никаква фактическа или икономическа обосновка – обяви комисарят. - Т.нар. седалища не са имали служители, нито недвижимост, нито реални активи.“


ЕК: Apple е ползвала незаконно данъчни облекчения в Ирландия

© Computer World, Computerworld.bg

Случаят представлява избирателно данъчно третиране, което е незаконно в Европейския съюз. На практика в тази ситуация Apple е ползвала държавна помощ, в разрез с правилата за конкуренцията.

За възстановяване на честната конкуренция Apple може да плати до 13 млрд. евро, като тази сума са включени недоплатените данъци и съответните лихви за периода от 2003 до 2014 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X