Ит Лидери

Philips може да създаде Център за лечение на рак у нас

Computer World

Възможността за създаване на високотехнологичен център за лечение на онкологични заболявания чрез адронна терапия у нас ще проучва водещата световна компания в сферата на здравеопазването Philips. За създаването на работна група именно с тази цел се договори министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с висшия мениджмънт на компанията в Амстердам, Холандия. На нея присъстваха Ронал де Йонг, изпълнителен вицепрезидент на Philips, Уолтър ван Куйен, старши вицепрезидент по правителствените и обществените въпроси, международните и фирмени клиенти и Уилям Розенберг, директор връзки с правителството и бизнес развитие на компанията. Участие в срещата взеха и Даниел Тасев, регионален мениджър бизнес развитие в сектор здравеопазване на Philips и изпълнителният директор на София Тех Парк д-р Йолиан Иванов, съобщиха от икономическото министерство.

„Philips има интерес да подкрепи всяка идея, базирана на дългосрочно сътрудничество и устойчиви решения с ясната подкрепа на държавата“, посочи на срещата де Йонг. Той допълни, че компанията е готова да си партнира със страната ни за осъществяването на високотехнологични проекти в областта на здравеопазването у нас. По негови думи изключително важно за България е обаче тя да дефинира ясна визия за развитието на подобни проекти.

Стимулирането на инвестициите във високотехнологични сектори, включително в сектор здравеопазване, е приоритет в икономическата ни политика, посочи на срещата министър Лукарски. Той заяви подкрепата на българското правителство за реализиране на такива проекти, като подчерта, че страната ни гледа на тях като на дългосрочен ангажимент. Този ангажимент намира ясно изражение в приетата Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) за периода 2014-2020 г., в която една от приоритетни области е именно индустрията за здравословен живот и биотехнологиите.

Philips има реализирани проекти за подобни центрове за лечение във Великобритания, Австрия и Индия. Интерес за включване в проекта беше заявен по време на срещата и от белгийската компания IBA – водеща компания и пионер в сферата на протонната терапия. IBA има дългогодишно сътрудничество с Philips, в резултат от което успешно реализирани са няколко проекта за онкологични центрове за лечение чрез протонна терапия. „Участието в проекта на сериозни партньори като Philips и IBA ни дава силни изходни позиции за осигуряване на финансирането му по Плана Юнкер“, отбеляза още Лукарски. Подобен проект в Холандия вече е получил високата оценка на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и е финансиран по инвестиционния план. „Това ни носи увереност, че потенциалът на предложения център за адронна терапия ще бъде оценен и разгледан като стойностна „кандидатура“, поясни икономическият министър.

Сред обсъдените на срещата теми бяха и възможностите за сътрудничество между българската страна и Philips в сферата на научно-развойната дейност. Министър Лукарски представи концепцията на „София Тех Парк“. По негови думи опитът на Philips в създаването на технологични паркове и кампуси би бил изключително ценен за страната ни и за развитието на „София Тех Парк“. Един от успешните примери за постиженията на компанията в това отношение е технологичният кампус в Айндховен, който министър Лукарски посети.

Изпълнителният директор на „София Тех Парк“ д-р Йолиан Иванов допълни, че българският технологичен парк работи в три фокусни области, една от които са науките за живота. „В тази сфера фокусът на „София Тех Парк“ съвпада с приоритетите на Philips“, посочи още той. По негови думи тази споделена визия създава предпоставки за развитие на определени компоненти от дейността на Philips и научно-технологичния парк в синергия. Интерес към технологичния парк има и от други водещи компании като Microsoft, Samsung, SAP, VMware. Наскоро министър Лукарски обсъди още идеята за създаване на регионален иновационен хъб в „София Тех Парк“ с представители на водещи европейски университети от мрежата на Европейския институт по иновации и технологии (EIT).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X