Ит Лидери

Робот пое първо бойно дежурство в Израел

Computer World

Роботизиран военен автомобил-наблюдател от юли е на дежурство на сухопътната граница на Израел със Сектора Газа. Според военните в страната Border Protector е първата напълно автономна подобна машина. Тя е създадена на базата на обикновен автомобил с повишена проходимост, като все пак е предвидена възможност управлението му да се поеме дистанционно от оператор.

Роботът самостоятелно се движи по предварително зададен маршрут, събирайки разузнавателни данни, които могат да се предават в реално време на други подобни машини. Border Protector (Граничен защитник) може сам да подбира пътя си, заобикаляйки препятствия. Монтираното въоръжение засега е под контрола само на оператор, но според местни издания този аспект също може да бъде поверен на изкуствения интелект на автомобила.

Успехите при разработката на автономни граждански превозни средства са гореща тема от доста време. За военните машини с подобни възможности обаче са налице специфики. На първо място те трябва да се придвижват по пътища без настилка или дори пресечена местност. Те трябва сами да коригират маршрута си и да оценяват в перспектива военните опасности. Системата за управление в Border Protector може да бъде адаптирана и за други превозни средства.

Според представител на израелската армия само преди няколко години всички са смятали, че подобни машини ще се появят едва след няколко десетилетия. В момента плановете включват доставка на автономни системи за всяко едро армейско подразделения.

Засега за всеки роботизиран автомобил са необходими двама оператори. С развитието на системата обаче се очаква един човек да може да следи работата на няколко такива машини. Въоръжените сили на Израел планират да използват Border Protector на всички участъци на държавните граници.

Разработки на роботизирани военни машини се водят в страни като САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия и др.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X