Ит Лидери

Facebook ще използва данни на потребители на WhatsApp

Computer World

Две години след придобиването си от Facebook WhatsApp променя правилата за поверителност, така че да може да споделя повече информация за потребителите си със своя собственик. Целта е по-добро насочване на реклами.

От компанията подчертават, че няма опасност съобщенията на потребителите в WhatsApp да се появят във Facebook. Увеличеният обмен на информация между двете услуги обаче предполага и наличие на повече взаимовръзки между тях. Редно е да се отбележи, че WhatsApp винаги са се представяли като сериозен защитник на неприкосновеността на потребителските лични данни.

Промяната, също така, ще позволи на потребителите на WhatsApp да комуникират по-добре с бизнеси. Сред описаните примери е възможност за получаване на уведомления за пратки, както и маркетингови послания. От компанията подчертават, че ще са налице опции за изключване на „бизнес комуникациите“.

Ключовата промяна в обновените правила за поверителност на комуникационната услуга е, че тя ще може да споделя телефонните номера на потребителите си с Facebook. Това ще позволи на социалната мрежа да узнае кои нейни потребители (споделили телефонния си номер в нея) ползват WhatsApp. Новите данни ще й дадат повече възможности да предлага приятелства между хората и нови начини за насочване на реклами.

От WhatsApp подчертават, че не възнамеряват да споделят съдържанието на потребителските съобщения. В новите версии на приложенията комуникациите са шифровани от край до край, т.е. не могат да бъдат прочетени дори от администраторите в компанията.

Редно да се отбележи, че WhatsApp и Facebook са „между чука и наковалнята“ по отношение на потребителски данни. От една страна социалната мрежа редовно е критикуване за това че събира много информация за своите ползватели и дори за хора, които нямат профили в нея (чрез разпространените бутони за „Харесване“). От друга, комуникационните услуги са под натиск в различни държави да предоставят възможности за достъп до потребителските съобщения. Като основна причина за това се посочват криминални разследвания и действия по предотвратяване на терористични актове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X