Ит Лидери

САЩ ще питат влизащи в страната за профилите им в социалните мрежи

Computer World

В САЩ рязка критика предизвика предложение на граничните служби за добавяне на въпроси за лични профили в социални мрежи към формулярите при влизане в страната. Очаква се тази информация да се събира от граждани на държави, възползващи се от безвизов режим.

Както обикновени граждани, участващи в обсъждана не официалния сайт, така и правозащитни организации като Американският съюз за граждански свободи, Фондация Електронни граници (Electronic Frontier Foundation), Комитетът по защита на журналисти и др. считат това за грубо намесване в личния живот на хората. От там допълват още, че няма критерии по които граничната служба би могла да оценява страниците в социалните мрежи, на база на които да се взимат решения дали някой да бъде допуснат на територията на САЩ.

Формално въпросът за социалните мрежи не е задължителен за получава на разрешения за влизане в страната. Въпреки това, според критикуващите го, самото му наличие ще предизвиква притеснения у пътешествениците.

В анкетите за гражданите, на които е необходима виза за влизане в САЩ не се предвижда въвеждане на подобен въпрос, тъй като в този случай проверките за сигурност са по-стриктни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X