Ит Лидери

HPE купува SGI за $275 милиона

Владимир Владков

Hewlett Packard Enterprise купува SGI за $275 милиона, като се надява чрез тази сделка да подобри значително бизнеса си с анализи на Големи данни и високопроизводителни изчисления.

Това е ново изненадващо развитие при HPE, която продължава с големите промени, след като бе създадена при разделянето на „старата“ Hewlett-Packard през миналата година.

Сделката по придобиването на SGI, обявена в четвъртък, съвпада с целите на HPE да разшири своя бизнес с анализи на данни. Тя ще направи HPE най-големият играч в областта на високопроизводителните изчисления, бързорастяща част от сървърния пазар.

SGI има около 1100 служители в целия свят. В четвъртък тя обяви нетна загуба за последната си финансова година в размер на $11 млн. и приходи от $533 милиона.

„Придобиването на SGI не само ще подсили позициите на HPE в бързорастящия сегмент на анализите на Големи данни, но и ще разшири нашето присъствие във вертикални пазари, характерни за високопроизводителните изчисления (HPC), включително правителствен сектор, природни науки, висше образование, научни изследвания, производство и суперкомпютри, заяви Антонио Нери, шеф на Корпоративната група в HPE.

Технологията на SGI за високопроизводителни анализи на данни тип in-memory ще подобри позициите на HPE на пазара на HPC сървъри.

SGI има богата и дългогодишна история. Компанията е основана през 1982 г. от Джим Кларк, който по-късно напусна, за да основе Netscape. Първоначално фирмата е носила името Silicon Graphics Inc., а по-късно е ребрандирана след изпадането й в банкрут и последващото й придобиване от Rackable Systems през 2009 г.

HPE се сблъсква с доста предизвикателства след отделянето на групата за принтери и компютри на HP. Подобно на други големи технологични гиганти, тя непрекъснато се опитва да се адаптира към новия бизнес модел на облачните изчисления.

През тази година HPE спря своите публични облачни услуги и обяви планове да отдели повечето си ИТ услуги в отделна компания, която ще притежава заедно със CSC. Освен това редица шефове обяви планове да напуснат компанията.

Тази сделка не е първото сътрудничество между SGI и HPE. SGI NUMAlink е част сървърите HPE Integrity. Един от положителните знаци от сегашната сделка е, че SGI ще продължи да развива HPC и аналитичните продукти на базата на чиповете на Intel, каза Чарлз Кинг, главен анализатор в Pund-IT. „Това е много добре допълнение към технологиите и бизнес фокуса на HPE, което означава, че компаниите лесно ще намерят общи синергии“, добавя Кинг.

Друго предимство е цената. „Когато оценявате някои от последните ИТ придобивания, много от които бяха доста нерентабилни, то покупката на HPE прилича на сделка мечта, казва той. - Това важи особено за областта на HPC и анализите на Големи данни, които се очакват да растат с ускорен темп.“

Има все по-голямо припокриване между високопроизводителните изчисления и Големите данни, както в архитектурно, така и в технологично отношение, каза Патрик Муурхед, главен анализа в Moor Insights & Strategy. „Линията сървъри Ice на SGI определят ключовата позиция на компанията при високопроизводителните изчисления, а линията UV й осигурява силни позиции и при Големите данни, заяви Муурхед. - При HPC продуктите компанията има много силни връзки с потребителите, които са от десетилетия.“

Транзакцията се очаква да приключи през първото тримесечие на фискалната 2017 г. на HPE, което приключва през януари.

 

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X