Ит Лидери

Intel разработва очила за добавена реалност?

Computer World

Intel разработва очила за добавена реалност, които възнамерява да представи официално на IDF (Intel Developer Forum) през следващия месец. Това става ясно след преглед на програмата на конференцията и по-конкретно на техническа сесия, която ще се проведе на 16 август. Според наличната информация продуктът Intel Remote EyeSight се изгражда около идеята за дистанционна съвместна работа. Засега най-общо може да се заключи, че той ще представлява кръстоска между HoloLens на Microsoft и Google Glass.

Очилата Remote EyeSight са описани като продукт, използващ видео възможностите на софтуера Collaboration Suite for WebRTC на Intel за трансформиране на съвместната работа в предприятията чрез „сигурни, ценово-ефективни и освобождаващи ръцете технологии, както и добавена реалност“. От компанията засега не споделят повече информация, но потвърждават, че добавената и виртуалната реалност ще са важни теми по време на тазгодишното издание на IDF.

Все пак наличните данни са достатъчни, за да се направят някои изводи за стратегията на Intel в тази насока. Добавената реалност обединява в едно реалния свят и дигитални изображения. Този тип технологии позволяват изграждане на триизмерни обекти, комуникации и дори играене на 3D игри, като това може да се „вплита“ в реалната обстановка. В работна среда те биха могли да бъдат полезни при ремонти на машини, в областта на медицината и за нуждите на образованието.

Свръх-популярната игра Pokemon Go дава идея за това колко популярна може да е добавената реалност в мобилната сфера. Разработваният от Lenovo смартфон Phab 2 Pro, базиран платформата Tango на Google, пък дава възможност за измерване на разстояния, разпознава обекти и локации и може да се използва за „навигация“ при движение в сгради.

Редно е да се отбележи, че Intel вече продава умни очила – Recon Jet, струващи 499 долара. Те се използват от спортисти, като предоставят информация за тяхното местоположение, скорост, изминато разстояние, продължителността на тренировката, както и за сърдечния им ритъм. Този продукт обаче не включва технологии за виртуална или добавена реалност.

Важно е също да се спомене, че към момента Intel разполага с първокласни CPU технологии, но не и с графични. И двете са важни за всякакви разработки, свързани с виртуална и добавена реалност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X