Ит Лидери

Scania с умен часовник, следящ здравето на шофьорите

Computer World

Шведският производител на тежкотоварна техника Scania пусна на пазара ограничено количество от 999 умни часовника, даващи в реално време информация както за състоянието на шофьора, така и на камиона. Устройството, носещо името „Black Griffin“ („Черен Грифон“) е разработено съвместно с Apple и е едно от малкото на пазара, насочени към определена професионална сфера.

Умният часовник е на пазара от началото на юли. Оборудван е с функции, специално насочени към типа работа, която предполага дълги периоди от седене на едно място, комбинирани с краткотрайни, но много интензивни моменти на тежко физическо натоварване като товаренето или разтоварването на камион. Устройството следи в реално време пулса, кръвното налягане и други показатели и уведомява шофьора кога е време да спре и колко време почивка ще му е нужна, за да се възстанови.

Според компанията най-голямата новост е, че благодарение на специален сензор за внезапно падане на земята, часовникът може да познае кога с човек се е случил неочакван инцидент. Много често шофьорите товарят и разтоварват сами, на тъмно и на по-пусти места. При подобно извънредно събитие носимото устройство може само да подава сигнал в местоработата на пострадалия, за да може да му бъде оказана незабавна помощ.


Scania с умен часовник, следящ здравето на шофьорите

© Computer World, Computerworld.bg

От там допълват още, че „Black Griffin“ е първата част от камиона, която един шофьор може да носи на китката си. Само с един поглед към часовника, може да се получи информация за разхода на гориво, местоположението на машината или пък на цялата флотилия.

„Вярваме, че този часовник не само ще е полезен, но и абсолютно необходим за всички шофьор, оказвайки им нужната помощ в изпълненото им с трудности и предизвикателства работно ежедневие – заяви Йонас Сванхолм, Мениджър „Дигитален бизнес“ в Scania. – Вярваме, че в скоро време, след изчерпване на лимитираната серия, ще пуснем линия и за масова употреба“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X