Ит Лидери

Видеокарта за виртуална реалност с вграден 1TB SSD от AMD

Computer World

AMD възнамрява да изпробва концепция предполагаща вграждане твърдотелни дискове във видео карти, за да се използват максимално техните възможности за виртуална реалност или игри. Задаващият се Radeon Pro Solid State Graphics (SSG) ще разполага 1TB дисково пространство.

Идеята зад продукта е проста: с увеличаването на обемите на файловете, видео процесорите се нуждаят от бърз достъп до все повече памет. Недостигът й пък ограничава тяхната производителност. SSD-то в новата видео карта ще може да се използва като добавка към основната енергонезависима памет (VRAM).

В момента картите на компанията се продават с до 32GB видеопамет. Увеличаването й ще позволи по-големи порции информация да са готови за обработка от процесора. Също така тя ще може да се използва и за съхранение на вече обработени данни, преди да бъдат изпратени към голям брой екрани с висока резолюция.

Осигуряването на бърза връзка на видео картата с твърдотелно устройство означава по-малко загубено време за трансфериране на данни от и до нея, нещо което може да от полза при обработка на видео или за виртуална реалност. Също така 360-градусовите камери например генерират големи количества информация, която може временно да се съхранява на SSD-то.

Освен това според AMD твърдотелното устройство ще е достъпно за потребителя, който ще има възможност да го използва като обикновен диск.

Radeon Pro SSG ще бъде представен още през тази седмица и ще струва 9999 долара. Разбира се, това няма да е масов потребителски продукт и всъщност дори не е негова финална версия. AMD възнамерява да оцени възможностите за използването му и да го изпраща на хора, които биха помогнали за изработване на негов краен вариант.

В компанията считат, че биха могли да представят първи финален подобен продукт през първото тримесечие на 2017 г.

В момента SSD-тата се използват за ускоряване работата на компютри, като на тях се записват често достъпвани файлове и използвани програми. Такива устройства се използвад и за кеширане на данни в сървъри при по-тежки обработки.

Radeon Pro SSG разполага с един графичен чип, изграден на база на архитектурата Fiji, която се използва в двупроцесорното професионално решение Radeon Pro Duo.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X