Ит Лидери

Франция: Windows 10 събира прекалено много данни

Computer World

Операционната система Windows 10 нарушава френското законодателство, събирайки прекалено много лични потребителски данни, като дори не им осигурява адекватна защита. Това е установила местната специализирана комисия по защита на данните (CNIL), която на 30 юни е уведомила компанията, че трябва да приведе операциите си в съответствие със закона в рамките на три месеца. При неизпълнение Microsoft е заплашена с глоба.

Според CNIL в Windows 10 са предвидени възможности, чрез които някои от нарушенията биха могли да бъдат коригирани. Съответните опции обаче не са лесно достъпни за средностатистическия потребител. От комисията подчертават, че операционната система трябва да е настроена в съответствие със закона по подразбиране.

Комисията е провела седем теста на данните, изпращани от софтуера към Microsoft. Било е установено, че се събират данни за всички изтеглени и инсталирани приложения, както и времето, през което е активен всеки един процес. Според CNIL и двете практики са прекомерни и ненужни.

Освен това софтуерната компания не е осигурява достатъчна защита на потребителските данни. Чувствителна информация като историята на онлайн покупките и начините на плащане са достъпни чрез въвеждане на 4-цифрен ПИН код, без ограничение на броя грешни опити.

Крайният срок за изпълняване на изискванията на CNIL е 30 септември, след което Microsoft е заплашена от глоба, чиито размер може да достигне 1,5 млрд. евро за практиката с ПИН кода и по-малки суми за останалите нарушения.

Установено е също така и че Microsoft следи потребителите си без разрешение, активирайки специален идентификатор, чрез който приложения могат да насочват към тях реклами. На компютъра се разполагат „бисквитки“, свързани с реклама, без да е налице опция за отказ.

Не на последно място, въпреки многото ъпдейти за Windows 10, компанията не е взела предвид промените в законите в ЕС, въведени след пускането в обръщение на операционната система.

През октомври 2015 г. Съдът на Европейския съюз анулира споразумението за обмен на лични данни между ЕС и САЩ (т.нар. Safe Harbor). Въпреки че вече е незаконно, Microsoft продължава да използва негови разпоредби, за да оправдае износа на такава информация, обявиха от CNIL.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X