Ит Лидери

Военноморските сили на САЩ с пиратски софтуер за $600 млн.

Computer World

Немската компания Bitmanagement Software GmbH се е обърнала към Федералния съд на САЩ с иск срещу правителството, в което военноморските сили на страната са обвинени в незаконно използване на софтуерния продукт BS Contact Geo на над половин милион компютри. Размерът на исканото обезщетение е за над 596 млн. долара.

Bitmanagement предлага софтуер за интерактивно съвместно взаимодействие в триизмерна виртуална среда, a pакетът BS Contact Geo е специално разработен за визуализация на географска информация.

Според изложеното в иска, сътрудничеството между ВМС на САЩ и Bitmanagement е започнало през 2011 г., когато компанията е продала на военното ведомство 38 копия на своя продукт. Предполагало се е, че ВМС ще разшири използването на BS Geo и ще започне широкомащабно внедряване. Поради тази причина разработчиците са изпълнили молба на клиента за „отключване“ на софтуера, така че той безпрепятствено да може да бъде копиран.

Според Bitmanagement в периода 2013-2015 г., докато е продължавал процесът по договаряне на условията по сделката, продуктът е бил инсталиран на минимум 558 766 компютъра, докато заплатените копия все още са били 38. Цената на всяко копие е 800 евро (около 1067 долара).

Компанията обвинява американското правителство в многократно нарушение на авторски права. От там допълват, че „знаело или е трябвало да знае за необходимостта за получаване на лиценз за всяко копиране на софтуер на Bitmanagement за нуждите на всяко устройство“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X