Ит Лидери

Призовават Apple да не позволява блокиране на камерата на iPhonе

Computer World

Хиляди хора се подписаха под петиция в САЩ, призоваваща Apple да не вгражда с устройствата си възможност за дистанционно блокиране на техните камери. Технологията, базирана на инфрачервени сигнали, има потенциала да блокира възможността на гражданите да записват видео или да правят снимки в определени ситуации.

Технологията е патентована от Apple в края на юни и официалното обяснение на нейното предназначение е борба с незаконните записи на интелектуална собственост. По думите на организаторите на петицията обаче подобна възможност би могла да бъде използвана и за ограничаване на правата на гражданите. Според тях полицията би могла да се възползва от технологията и да предотвратява записването на видео материали на действията на нейни служители.

„Пускането на тази технология може да доведе до редица усложнения, включително цензуриране на политически дисиденти, активисти и граждани, записващи полицейска бруталност“, е написано в описанието на подписката.

Темата е особено гореща в САЩ, на фона поредицата от случаи с пострадали и загинали хора след сблъсъци с органите на реда. Именно записи направени с камери на смартфони документираха случаи, които според някои представляват нарушения, извършвани от полицаи.

Технологията, патентована от Apple, предполага използване на инфрачервени сигнали, чрез които могат да бъде предавани различни команди. Те достигат до мобилните устройства чрез техните камери. Според пример, приведен от самата компания, по този начин може да бъде предотвратявано снимането на места, където това е забранено.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X