Ит Лидери

Проучване ще оцени икономическия потенциал на малките ИКТ компании

Computer World

Александър Главчев

Национално проучване за оценка на икономическия потенциал на малките и средните предприятия, работещи в областта на дигиталните технологии, стартира новосформирана отворена инициатива наречена EDIT – Economic Development via Innovations and Technology. Партньори в нея са Move.bg, Start It Smart, фондация StartUp, Асоциация на българските лидери и предприемачи – Able, Български център на жените в технологиите – BCWT, Brain Workshop Institute, Betahaus, инвестиционните фондове Eleven, LaunchHub и Neveq, както и дигиталните стартъпи join the players, Perpetto, Reloyalty Logowski, Takeover, Web/Desh. Партньор е и УниКредит Булбанк.

Развитието на ИКТ сектора в други държави води до пряко повишаване на заетостта, като например прогнози в САЩ сочат, че през 2020 г. в него ще работят с 20% повече хора спрямо в 2013 г. Същевременно развитието дори в по-малък мащаб може да доведе до чувствителен ефект в икономически план. Около това се обединиха участниците в пресконференция, на която бе официално представена инициативата EDIT и бе даден старт на националното проучване.

Според тях у нас липсва дълбока и качествена информация за развитието на малките и средните фирми от ИКТ сферата. „Едва 21% от компаниите в българската икономика имат експортен потенциал“, сподели Саша Безуханова, основател и председател на борда на Move.bg по време на конференцията. По нейни думи, въпреки че страната ни е призната за една от десетте с най-добра перспектива по отношение на екосистемата от стартиращи технологични предприятия, сравнителните данни сочат, че тя е на предпоследно място в Европа по „иновационни политики“ и на 23-то място сред общо 28-те държави по развитие на информационното общество.

Идеята, стояща зад EDIT, е да се създаде среда за обмен на добри практики, така че хората с идеи да имат достъп до знание. Попълването на липсващите данни чрез проучване пък се очаква да позволи профилиране на целевите МСП. Крайната цел на инициативата е да бъдат консолидирани знанията за положението в България и подпомагане на фирмите, правейки ги по видими не само на местно, но и на международно ниво.

В проучването, чийто въпросник е достъпен на сайта на инициативата, се изследват нуждите на стартиращите компании. Според EDIT това може да се случи само чрез директен контакт, в рамките на който да бъдат отчетени перспективите пред тях, какви са техните амбиции, дали оперират на регионалния или искат да излязат на световния пазар и т.н. „Голяма полза за самите компании е, че проучването ще им позволи да се съпоставят с други не само на местен терен, но и в международен план – посочи Саша Безуханова. – Тази информация в момента я няма. За да оценим развитието на тази витална част от нашата икономика – стартиращите бизнеси, които често са под радара на статистиките, трябва да стигнем до микро ниво и да огледаме нуждите и перспективите.“


Проучване ще оцени икономическия потенциал на малките ИКТ компании

© Computer World, Computerworld.bg

По време на конференцията за пореден път бе отбелязана липсата на държавна политика в сферата – нещо, което се наблюдава в други страни, притежаващи съпоставим човешки ресурс. Въпреки това, Според Ивайло Симов, съосновател на инвестиционния фонд Eleven, ИТ брашнът у нас „рядко мрънка“, а обикновено запретва ръкави и решава проблемите си. Добри примери, свързани с отдавна спряганата липса на кадри, са създаваните ИТ академии или подготвяните от БАСКОМ пилотни проекти за професионално обучение.

В медия-брифинга участваха още: Крис Георгиев от фондация StartUp; Ивайло Симов, съосновател на фонда Eleven; Антон Ценов, представител на стартъпа join the players, и Филип Генов, първи вицепрезидент и старши мениджър „Специални проекти“ в УниКредит Булбанк.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X