Ит Лидери

Kaufland България спестява ресурси благодарение на „умни“ сгради

Computer World

Централизирана система се грижи постигане на максимална ефективност по отношение на природните ресурси във всеки търговски обект на веригата Kaufland. От компанията споделят, че всеки неин хипермаркет в България е сертифициран по EDGE стандарт на Световната банка, стимулиращ изграждането на енергийно ефективни сгради. Управлението на системите на всеки магазин се осъществява през терминално устройство (Windows базиран таблет), чрез което упълномощен оператор има достъп до всички елементи, ангажирани със спестяването на ресурси.

От компанията споделят, че предстои пускането на централизирана система, която ще позволява дистанционно управляване на всички нейни търговски обекти. По време на организирана демонстрация за медии от Kaufland обясниха, че решението ще позволява дори дистанционно управление на осветлението.

Благодарение на изградената система и на специални подходи при строежа и проектирането на сградите търговската верига се хвали с 29,96% по-ниска консумация на енергия, 28,99% пестене на материали и с 29,20% намалено потребление на вода.

Според компанията обектите й са снабдени със специални изолационни плоскости и бои, които спомагат за възстановяване на отпадната топлина, с индикатор и сензор за СО2, контролирана вентилация за свеж въздух, кондензационен котел за отопление на помещенията през студените месеци, както и и интелигентно осветление. Покривната конструкция на магазините е от гофрирани цинкови листове, външните стени са облицовани със стоманен профил, а вътрешните - с твърди плътни бетонни блокове. Те играят своеобразна роля на обвивка, която защитава продукцията, съхранява енергията и я преобразува за повторно усвояване.

Системата за охлаждане и отопление също е сертифицирана по EDGE стандартa от Световната банка. През зимата климатичната охладителна система осигурява над 80 на сто от необходимото количество топлина. Таз остатъчна енергия се отвежда до индустриалното подово отопление, разположено под цялата търговска площ. Благодарение на качествена изолация ниските входящи температури от 38 до 40 градуса по Целзий могат да се усвоят оптимално. Други консуматори са вентилационната система, въздушните завеси на входовете, както и радиаторите в офисите и социалните помещения, които са допълнително оборудвани с класическо подово отопление, подобно на това в жилищното строителство. Останалото необходимо количество топлина се подсигурява чрез термопомпа, интегрирана в климатичната охладителна система.

При летния режим на работа допълнително инсталираните компресори генерират достатъчно студен въздух, за да осигуряват функционирането на вентилационната система и индустриалното подово отопление, и да подобряват чувствително температурата в помещенията. Остатъчната топлина продължава да се използва – например за отопление в сектор „Свежи храни". Този сектор се отоплява целогодишно, в противен случай цялата зона ще се охлади твърде много от хладилните витрини.

Системите, имплементирани в магазините Kaufland спомагат за намаляване на месечните разходи за електричество (и отопление) с близо 7000 лева. От там подчертават, че не използват фосилни горива за отопление или охлаждане в своята дейност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X