Ит Лидери

51% ръст на IaaS пазара отчита IDC за 2015 г.

Computer World

Ръст в популярността на публичните облачни услуги от типа инфраструктура като услуга (infrastructure as a service, IaaS) сред предприятията, които вече гледат на тях като на потенциална алтернатива на локалния хардуер, отчита IDC. Според изследване на анализатора, проведено сред 6 хил. ИТ организации, почти две трети от тях вече използват или планират въвеждане на IaaS до края на 2016 г.

IDC предвижда утрояване на разходите за IaaS в периода 2015-2020 г. - от 12,6 млрд. на 43,6 млрд. долара. Средният годишен ръст в сегмента през споменатия период пък ще е 28,2%.

Според анализатора на публичните облачни услуги все по-често се гледа като на възможности за увеличаване бързодействието и гъвкавостта на бизнеса. Това се очаква да доведе до обрат на пазара и сложности за традиционните доставчици на ИТ инфраструктурни технологии. Ръстът на IaaS създава възможности за предлагане на допълнителни услуги, свързани с внедряването и оползотворяването на публични облачни ресурси.

През 2015 г. IDC отчита 51 на сто ръст на IaaS пазара, като предвижданията са средното увеличаване на оборотите от такива решения да са средно 41% през 2016-а и 2017 г. Забавяне се очаква след 2017 г., когато компаниите ще преминат към оптимизиране на облачните услуги. В допълнение алтернативи като управляваните частни облаци допълнително ще узреят, което ще увеличи избора на компаниите при плановете по отношение на ифраструктурната трансформация.

За много компании хибридните решения, обединяващи предимствата на техните настоящи инсталации с възможностите на облака ще бъде оптималната посока за развитие в посока IaaS. От IDC считат, че този модел ще е подходящ за до 80 на сто от организациите.

Към момента най-много публични облачни решения се изграждат на основата на OpenStack, което понижава летвата на достъпността на IaaS. Анализаторите предвиждат продължаване на ръста при регионалните доставчици – тенденция, подпомагана от законите във все повече страни и притесненията по отношение на неприкосновеността на данните.

Засега обаче IaaS пазарът е доминиран от няколко големи играча, на първо място сред които е Amazon. 56% от общия оборот и 59% от абсолютния ръст в сегмента през 2015 г. са се паднали на водещите 10 доставчика на такива услуги.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X