Ит Лидери

Консултантският пазар достигна 36 милиона лева през 2015 г.

Computer World

Констанца Кадънкова

28 организации са обявили постъпления от консултантска дейност през 2015 г. Техните приходи възлизат на почти 36 милиона лева. Сравнено с генерираните от 22 компании участващи в предходното издание на „ИКТ Топ 100“ обороти от консултации 26 милиона лева, ръстът на този пазар е 36%.

От тазгодишната класация отсъстват миналогодишните участници SpaceCAD, Sirma Holding Group, MusalaSoft и Brain Storm Consult, респективно нови играчи през 2015 г. са Quality House, Software Group BG, Scortel, Information Services, ScaleFocus, OneBit Software, Borica – Bankservice, David Holding, Lema Trading, BSH. Така едва 15 са постоянните „играчи“, съвпадащи и през двете години. Съпоставка на приходите им 31 милиона лева за 2015 г. спрямо 25 милиона лева за 2014 г. показва по-скромен ръст от 23%.

Челната тройка се запазва като в миналогодишната класация. Experian Bulgaria оглави подредбата с внушителните за този сегмент около 22 милиона лева, следвана от Balkan Services и Timm Rüger IT Consulting.

Гигантски ръст от консултации за 2015 г. отбелязва седмият в подредбата CAD R&D Progress (1900%), следван от №11 – Methodia (338%), №16 - Paraflow Communications (201%), и №20 - IBS Bulgaria (465%).

№1 - Experian Bulgaria

Водещата световна компания в аналитичните услуги и решенията за управление на кредитния риск Experian планира да продължи разширяването на екипа си в България. В момента в компанията работят над 450 специалисти, като ще продължи да расте динамично и през настоящата година.

„От 2006 г. до сега българският офис на Experian удвоява броя на служителите си на всеки две години. През 2014 г. поехме ангажимент към българската държава да разкрием нови 150 работни места до края на 2015 г. – изпълнихме го предсрочно. Плановете ни за развитие включват следваща вълна на активно разрастване с подобни размери и интензитет. От началото на годината досега сме наели над 50 нови служителя и към момента имаме отворени повече от 70 позиции в над 15 професионални направления“, заяви Мая Миланова, оперативен мениджър на Еxperian за България.

Experian има планове за дългосрочно инвестиране в България. Българският офис на Experian е една от основните локации за разработка на софтуер. Тук работят близо 200 софтуерни инженери и инженери по качеството. Освен това, над 25% от аналитичния капацитет на Experian в глобален мащаб оперира от София.

Сформираното преди три години специализирано звено за внедряване и поддръжка вече представлява близо една трета от екипа на Experian в България, а от миналата година в София беше създадено и звено с финансова експертност.

№2 - Balkan Services

През 2015 г. Balkan Services успя да спечели нови клиенти, както и да консултира и внедри нови софтуерни решения в потребителски организации, с които вече работи. Така например, Unilever, Bony Holding и Ficosota са клиенти от години, но през изминалата година в тях Balkan Services е внедрила нови решения.

Консултантската компания е въвела решения в областта на бизнес анализите в Generally, Speedy, Tesy (QlikView) & Izida (Qlik Sense); ERP система в Debenhams Romania (Atlantis ERP), CRM системи в Wuerth, AHK, Elvi, Ficosota, Unilever, и LucaNet.Financial Consolidation в Bony Holding. Компанията изпълнява и цялостна ИТ поддръжка в Debenhams Romania, Angeliny Pharma, Bony Holding, Vardiola, Верификация, и Interion.

През миналата година консултантското дружество изпълни проекта Sales Out Data във Винпром Пещера. ИТ решението оптимизира маркетинга, взаимоотношенията с доставчиците, както и процесите по продажби и логистика. Решението представлява платформа работеща върху инфраструктура с отворен изходен код, позволяваща автоматичен пренос на данни между дистрибуторите и Винпром Пещера, по няколко стандартни протокола. ИТ проектът може да бъде разделен условно на две части. За обработка и валидиране на данните за продажби и складови наличности се използва разработения от Балкан Сървисис продукт FiVa. BI справките и анализите, вторият компонент на ИТ решението, пък са изградени чрез използването на Qlikview. Двете компании си партнират вече около четири години и имат зад гърба си вече няколко изпълнени проекта.

Друг проект, достоен за отбелязване, е внедряване на Atlantis ERP, интеграция с използвания от „Хиполенд“ софтуер “Детелина”, внедряване на програмната система „Омекс“ и цялостна интеграция с ERP решението, внедряване и интеграция на BI решението Qlik с Atlantis ERP.

№3 - Timm Ruger IT Consulting

Сред най-големите проекти на компанията не само за изминалата 2015 г., но въобще, са за склад за данни на глобално ниво в Unicredit (Виена, Рум, Будапеща, София, Мюнхен), за актуализиране на DataStage и миграция от 7.5 на 8.7 за Raiffeisen във Виена, за настройване на нов корпоративен склад за данни за финансова отчетност в Nordea в Стокхолм, настройване и миграция на DataStage за Pioneer Investments (Unicredit) в Дъблин и Мюнхен, проект за управление на основни данни (Customer MDM) за Commerzbank във Франкфурт и проект за миграция на данните от основната банкова система (Core Systems Data Migration) за Hypovereinsbank (Unicredit) в Мюнхен.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X