Ит Лидери

Аутсорсинг пазарът - 18 играчи и 206,5 млн. лв. приходи

Computer World

Констанца Кадънкова

Отчитайки 8% ръст на годишна база, и през тази година Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center се открои като компанията с най-големия обем на приходите не само в подредбата за аутсорсинг (изнесени услуги), но и за цялата класация „ИКТ Топ 100“ с генерираните от глобалния център за отдалечени услуги близо 273 милиона лева за 2015 г. Сумата възлиза на почти 83 процента от общия обем на аутсорсинг пазара за изминалата година - 330 милиона лева, който, сравнен с реализираните в сегмента близо 308 милиона лева година по-рано показва 7% ръст на годишна база. Оборотите от аутсорсинг за 2015 г. заемат дял от 17% в общите постъпления на всички 102 компании в годишната класация „ИКТ Топ 100“.

18 компании са участвали в класацията и през 2014 г., и през 2015 г., но едва 11 от тях съвпадат. През 2014 г. в аутсорсинг подредбата се включиха Stone Computers, Interconsult Bulgaria, Information Services, Quality House, Acsior, Mapex, Hugin Sweda Bulgaria, които не фигурират в тазгодишната класация. Респективно нови играчи в тазгодишното издание „ИКТ Топ 100“ са Direct Services, ScaleFocus, TSD Services, Sirma Group Holding, Borica – Bankservice, GSS и BSH. Така, ако сравним единствено постъпленията за 11-те компании, за които имаме данни за приходи от аутсорсинг и за двете години, ръстът е 9%.

Челната тройка в аутсорсинг сектора се запазва с лидерската позиция на Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center, следвана от Questers Bulgaria и ProxiAD Bulgaria, като и трите организации отчитат ръст в приходите си за сегмента.

С най-големи ръстове в класацията могат да се похвалят BULPROS Group (№5, с ръст от 194%) и IBS Bulgaria (№14, с ръст от 726%).

№1 - Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center

„2015 бе изключително динамична година за нас. Открихме официално 2 високотехнологични лаборатории, които ни дават възможност да симулираме в среда различни технологии и бизнес процеси.

В сътрудничество с Университета по телекомуникации и пощи стартирахме нова бакалавърска специалност, изцяло продиктувана от нуждите на бизнеса и проектирана от HPE.

Страната ни бе първата в регион EMEA, която приветства пътуващото изложение „Technology Services Customers for Life“.

Наред с това, спечелихме второ място в категория „Инвеститор на годината 2015“ в сферата на човешките ресурси“, коментираха от глобалния център за отдалечени услуги на HPE.

№2 - Questers Bulgaria

„През 2015 близо 100 висококвалифицирани ИТ специалисти се присъединиха към Questers помагайки на компанията да разшири проектите си за свои клиенти като Accenture, Funding Circle и Which?. През изминалата година Questers започна работа по изграждането на екипи за William Hill - най-големия британски и водещ световен букмейкър и Ocado Technology - компанията, която стои зад технологичните решения на един от най-големите онлайн търговци на хранителни стоки в света, Ocado.com. Също така партньорски споразумения бяха сключени и с компании като SpotMe – швейцарски софтуерен разработчик, специализиран в сферата на event мениджмънта, Morar Consulting - британска бутикова маркетингова агенция и Harbor Solutions – специалисти в управлението и съхранението на данни.

През последното десетилетие компанията се утвърди като един от лидерите в сферата на създаване и мениджмънт на дългосрочни ИТ проекти – модел, различаващ се от традиционните аутсорсингови услуги. Фирмата успешно изгражда и развива специализирани ИТ структури за мащабните дейности на големи международни компании от различни сфери и до момента е наела над 650 инженери и специалисти за организации от Европа, Великобритания и САЩ.

Questers е предпочитан работодател за ИТ професионалисти, които искат да работят в международна и вдъхновяваща среда. През 2014 компанията бе сертифицирана за работа по британския сертификат "Investors in People" и отличена с наградата "Top ICT Employer” в категорията „Аутсорсинг на ИТ услуги““, посочиха от Questers Bulgaria.

№3 - Proxiad Bulgaria

„Резултатите от 2015 г. показват увеличение на продажбите с 9.89% спрямо 2014г. През същата година Проксиад България бележи 6% увеличение на средния брой на персонала спрямо предходната 2014 година.

През март 2015 г. Проксиад България започна работа по един от най-големите си проекти заедно с един от френските лидери в корпоративния застрахователен бизнес. Първоначално проектът стартира във Франция, където се развива в продължение на няколко години в офиса на Проксиад в Нант.

С неколкостотин служители в регионалните офиси във Франция и Великобритания, както и партньори от цял свят в повече от 100 страни, компанията съветва, договаря и управлява застрахователни програми на повече от 2 000 фирми.

Нашият клиент инвестира в цифровизацията на различните клонове на бизнеса си - здраве, кредити, авто застраховки и т.н. Всички тези клонове са обхванати от няколко многослойни уеб-базирани решения за външна употреба, както и вътрешно решение с десктоп апликации за управление на бек-офис.

Проектът е базиран на .NET технология, което го прави значителна крачка за навлизането и развитието на Проксиад България в работата си с .NET технологии. Първоначално изискването е за два отбора всеки състоящ се от 6 професионалисти. Към днешна дата екипите продължават да растат. Двата отбора имат разграничена отговорност съответно за поддръжка и разработка. Основни дейности в проекта включват проектирането, разработването, внедряването и поддръжката на информационната система на клиента, както и развитие на богати и сложни корпоративни приложения, десктоп апликации, така и уеб базирани, както и проектиране и изпълнение на решения за необичайни проблеми. През първата година, екипът работи по всички области на проекта, и с помощта на всички архитектури от WPF. Като цяло, екипът е работил по 10 уеб приложения и върху различни части на Атлас.

Проксиад България се гордее със своя успешен старт на проекта както и с развитието му към днешна дата. Благодарение на дългогодишния си опит и отдадени служители, Проксиад България успешно изгради необходимите отбори с подходящи професионалисти“, обясниха от Proxiad Bulgaria.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X