Ит Лидери

В София Тех Парк отвори врати зала за обучения по иновации

Computer World

Първата специализирана зала за обучения по иновации в България - d.house co-inventive incubator, реализирана от българската агенция за иновации, която реализира бизнес, публични и образователни проекти с цел промяна на средата и на културата на иновации у нас Innovation Starter („Иновейшън Стартър“) в партньорство с развойния център на SAP в България - SAP Labs, отвори врати на 21 юни в София Тех Парк, сграда “Инкубатор“, ет. 3, съобщиха създателите й.

Основната цел на d.house е да предоставя подходяща среда за обединяване на добрите идеи на бизнеса и да ги насочи в обща посока за решаване на проблеми в обществото и средата у нас, като ускори процеса по генериране на идеи. Именно затова е Co-inventive incubator, защото се основава на идеята за колективно творчество и знание.

Пространството от 300 кв. м., което побира до 150 души, дава възможност да се провеждат различни по вид събития, като изнесени инкубатори на корпоративни клиенти, състезания за стартиращи компании, обучения и семинари.

Залата е оборудвана специално за обучения по иновации, като е разделена на четири зони: за творчески сесии и бързо прототипиране на минимални жизнеспособни продукти (MVP); за почивка и отдих с библиотека от над 3000 книги по темите иновации и креативност; за презентации и лекции; споделено офис пространство за работа.

Проектът се реализира по модела на d.school - институтът по дизайн към Станфорд, реализиран с подкрепата на Хасо Платнер, един от основателите на SAP, в който студенти от различни специалности се обучават на методи като Дизайн мислене, Систематична иновация, Lean, с цел да променят средата и да решават комплексни обществени и бизнес проблеми по забавен и приятен начин, чрез иновации. Институтът се ползва с особен статут, различен от този на 7-те факултета към университета, в него може да кандидатства всеки и въпреки, че не предлага университетска степен, учи екипите как да решават проблеми и да се справят с промените в света на бъдещето.

„Споделеното, креативно пространство е от особено голямо значение за правилната нагласа на мислене по време на обученията по иновации. Затова и в новата зала - d.house, се надяваме да видим как се раждат страхотни нови идеи за иновации при работата със студенти, ученици, бизнеса“, коментира Леона Асланова, основател на Иновейшън Стартър.

„Иновациите са в основата на работата ни в SAP. Идеята на d.house е да стимулира още повече иновативното мислене и креативните идеи и се радвам, че партнираме на Иновейшън Стартър в този проект“, допълва Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X