Ит Лидери

Българската аутсорсинг асоциация връчи първите си аутсорсинг Оскари

Владимир Владков

Владимир Владков

Първите годишни награди в една от най-бързоразвиващите се индустрии в България – аутсорсинг услугите, бяха раздадени на специална церемония, организирана от Българската аутсорсинг асоциация. 15 компании и два града бяха отличени в 6 категории - 4 основни за индустрията и две категории, обединяващи усилията на свързаните бизнеси, местни власти и университети. Бизнесите в този сектор дават работа на повече от 40 000 млади специалисти и генерират годишно около 2 млрд. лева оборот. „Това са новите фабрики на България, така че назря моментът за награждаване на добрите бизнес практики“, каза Стефан Бумов, председател на БАА. - Аутсорсинг компаниите задържат младите хора в България с достойна и добре платена работа, като дават стимул на 80 000 български деца, които в момента се обучават в чужбина, да се завърнат в родната си страна.“

В една от най-тежките категории „Аутсорсинг компания на годината“ журито определи за победител компанията A Data Pro. Сред критериите на журито са фактори като разкриването на нови работни места и бърз ръст на заплатите. А Data Pro е предоставя бизнес услуги на 4 континента, обслужва над 300 проекта на 40 езика. При оспорвана конкуренция второто място в тази категория си разделят Sofica Group и Telus International, а Scale Focus завоюва третото място. Наградите бяха връчени от Дарина Пенева от Stanton Chase.

A Data Pro бе определена и за аутсорсинг работодател на годината, като и тук второто място бе за Telus International, а третото за Scale Focus. Telus International Европа, част от голямата група на Tellus, има 1750 служители в 4 града - София, Пловдив, Букурещ и Крайова. Scale Focus разполага с офиси в 4 европейски града (София, Пловдив, Лондон и Мюнхен), реализирали над 100 прокети в 17 държави. Наградите бяха дадени от зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Иванов.

За иновативна компания на годината журито определи Concentrix, като фирмата печели и втора награда в категорията заедно с InterConsult България (ICB). Третата награда бе дадена на C3i Healthcare Connections. Concentrix е сред лидер в бизнес услугите с над 45 000 служители и присъствие в 25 страни, обслужвайки клиенти в редица вертикални области като банково дело, застраховане, електроника, е-търговия, медии, автомобилостроене, туризъм и редица други. Наградите в тази категория връчи Сара Бърнет, вицепрезидент „Проучвания“ в Everest Group. “Компаниите в тази категория внедряват и използват съвременни облачните технологии, разработват иновативни процеси, изискващи аналитичен ум. Наградите са признание за фирмите, които ни водят в бъдещето“, коментира Бърнет.

В категорията „Център за споделени на услуги“ бе дадена само една награда за първо място за 2016 г. - това е центърът на Unify, вече част от Atos International, който продължава да доставя уникални решения в областта на обединените комуникации.

Българската аутсорсинг асоциация отделя специално внимание на един основните фактори за стабилността и напредъка в индустрията – качествените и съобразени с изискванията на сектора бизнес сгради. В тази категория решението е взето чрез избор между членовете на асоциацията, които са гласували носител на отличието „Аутсорсинг бизнес сграда на годината“ за European Trade Center. “Сградата е основен фактор в аутсорсинг бизнеса. В България вече има качествени сгрди, добре оценни от международните наематели и инвеститори. Европейски търговски център е най-големият комплекс за гъвкави офис решения, а Telus International е втората компания след Vivacom, която се доверява на този център“, каза Михаела Лашова, изп. директор на Forton.

Асоциацията реши да даде и награда за „аутсорсинг град на годината“, чиято цел е да отличи съвместните усилия на местна власт, бизнес и университет за създаването и развитието на най-добри условия за растеж на сектора в конкретния град. Първата подобна награда бе присъдена на град Пловдив. Българската аутсорсинг асоциация присъди и специална награда в тази категория за Бургас – за „град с най-голям потенциал за аутсорсинг растеж“. Наградите бяха връчени от Филип Угринов и Ксавие Марсенак от Telus International Europe, които обещаха да разгледат възможностите, предоставяни от Бургас.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X