Ит Лидери

България – световен аутсорсинг хъб

Computer World

„Днес България е аутсорсинг дестинация номер 1 в Европа и третата аутсорсинг дестинация в света. И има защо. Трябва да се гордеем с тези постижения, защото България извървя дълъг път за привличане на компании, които изнасят услуги, процеси и дейности и на центрове за споделени услуги“. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев на третото издание на Годишната аутсорсинг конференция се организира от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и вестник „Капитал“. Събитието се състоя на 16 юни в столицата под наслов „Аутсорсингът – индустрия на акронимите”.

„Всички виждаме колко бързо се променят нещата; живеем в динамични времена. Бизнесът и начинът, по който той работи, се променя с висока скорост. Аутсорсингът и езикът на бизнеса в 21 век е доста по-различен от това, на което бяхме свидетели преди 10 години. ... Аутсорсинг индустрията води до нов вид иновации“, коментира българският президент.

България се разпознава от инвеститорите като място на възможности за предоставяне на глобални услуги и бизнес процеси, а нашите компании постоянно въвеждат най-новите бизнес практики и поддържат високите стандарти и изисквания на всички големи индустриални и бизнес сектори, посочи държавният глава.

„Това е огромно постижение за българските предприемачи, иноватори, компании и млади специалисти, които виждат бъдещето си в България и показва, че успешното сътрудничество между държавата и частния сектор наложи страната ни като предпочитан аутсорсинг партньор за бизнеса. Тези успехи обаче не трябва да слагат край на усилията ни, а напротив – да ни стимулират още по-упорито да продължаваме напред“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

„България продължава да бъде една от водещите дестинации за изнасяне на различни процеси, както в Централна и източна Европа, така и в световен мащаб. Доказателства за това са наградите, които държавата ни спечели през миналата година, но и индивидуалните отличия, които все повече фирми от сектора получават на различни престижни конкурси“, заяви председателят на БАА Стефан Бумов.

По думите на Бумов, 2015 г. е била поредната успешна година за българската аутсорсинг индустрия, като компаниите в бранша са регистрирали ръст на бизнеса си от порядъка на 15-20%, а броят на заетите в сектора вече надхвърля 40 000 служители.

Аутсорсинг секторът изпреварва по темпове на развитие всички други отрасли у нас, като през 2014 г. годишният оборот бележи ръст от 13,7% спрямо 2013 г. или 3 на сто от БВП.

„Живеем във време на свръхдинамични политически и икономически процеси. До голяма степен те са продиктувани от процесите на глобализация, но и от по-дълбокото навлизане на информационните технологии в нашия живот и бит. В този смисъл, предизвикателствата пред аутсорсинг индустрията са не по-малки и тя е пред прага на сериозни промени. Две са основните тенденции, които обуславят тези промени. Едната е автоматизацията на различни процеси, както във фронтофиса, така и в бекофиса, което води до роботизация на определен вид дейности. Другата е стандартизация на различни бизнес процеси в частния и публичния сектор, които налагат все по-дълбокото навлизане на различни информационни технологии, за да следваме тези тенденции, но и налагане на нови модели на работа и взаимоотношения между различните играчи на пазара, като навлизането на модела „като услуга“, навлизането на облачните изчисления като основна платформа следяща глобализацията и гъвкавостта на бизнеса, но и дигитализацията и все по-дълбокото навлизане на аналитичните възможности за използване на информацията“, коментира Бумов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също потвърди, че в последните години България се утвърди като един от лидерите в аутсорсинг сектора в глобален мащаб. „За нас в София е важно, че развитието започна от нашия град. Централите на 91% от големите аутсорсинг компании са в София. Условията, които предоставя градът като квалифицирани кадри и подходяща инфраструктура водят до едно от най-ниските нива на безработица в града, дори по време на криза - по данни на Агенцията по заетостта, безработицата в София е под 3%. Вече стана въпрос и за това, че аутсорсинг индустрията осигурява работа на близо 40 000 висококвалицифирани млади хора. Всички тези данни се дължат на първо място на бизнеса, който създава работни места и доходи и разширява пазарите си и ви желая от сърце този процес да продължи, защото той е важен и за вас, и за града, и за страната. За хората това означава повече възможности за развитие, за професионална реализация и по-високо качество на живот“, посочи още Фандъкова.

Капацитетът на София стана двигател за разрастване на индустрията и в други водещи градове на страната като, Бургас, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, каза кметът на София. Тя също акцентира върху важността за целия сектор на образованите млади хора, владеещи на високо ниво чужди езици. Най-новите проучвания за аутсорсинг индустрията показват, че английският език се говори най-активно от населението на възраст между 29 и 34 години, а 33% от хората в тази възрастова група живеят в столицата на България. Най-голям брой хора, владеещи немски език на професионално ниво, също са в София, следвани от Варна, Пловдив и др.

Един от основните приоритети на София със създаването на новата Общинска агенция за инвестиции е аутсорсване на иновации и развойна дейност. Това е и тенденцията в световен мащаб. Столичната община, чрез Общинската агенция ще подкрепя бизнеса, който работи по посока на иновациите, обясни Фандъкова.

Недостигът на кадри – бич за аутсорсинг индустрията

През първото полугодие на 2015 г. броят на специалистите в аутсорсинг компаниите надвиши 35 хиляди, като очакванията са до 2020 г. броят на заетите в сектора да се удвои, посочи председателят на БАА Стефан Бумов.

В новата глобализираща се икономика на планетата всеки получава своя шанс. Светът вече не е просто еднопосочна улица от Запад на Изток; светът е скоростен път – всеки може, ако иска, да се качи и да се движи по него. Скоростта се увеличава и благодарение на иновациите, каза президентът Росен Плевнелиев.

„Българската икономика показва своята зрелост. Създаваме условия за развитие на индустрии на бъдещето. Въпросът е правим ли достатъчно. Със сигурност проблем, с който се сблъскват индустриите на бъдещето, е човешкият фактор, и въпросът е може ли българското образование да се издигне една стъпка нагоре по пътя на професиите на бъдещето и да се реформира и адаптира, така че предприемачите да могат да видят системата на образованието на тяхна страна и тя да произвежда кадрите, от които бизнесът има нужда като качество и във време, което им позволява да реагират бързо на международните процеси“, посочи президентът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също не подмина проблема с недостига на кадри

„Всички ние знаем, че броят на кадрите не е достатъчен, което е предизвикателство за бизнеса, но пък за страната това означава, че ние можем да стимулираме и мотивираме както училищата и университетите, така и младите хора да се насочат към тези сектори, за да могат да работят по специалността си и да имат добра кариера. Образованието е консервативна система, то трябва да бъде подкрепяно и съпровождано от бизнеса, а ние сме на разположение да помагаме в този процес на сближаване и съвместна работа“, подчерта кметът на София.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X