Ит Лидери

ДиТра се похвали с 85% обновени лицензи на SolidWorks

Computer World

Александър Главчев

С успехи, сред които отличието от SolidWorks World за най-добър резултат в категорията „Възобновяване на абонаментите за поддръжка“ за 2015 г. в Евро-средиземноморския регион и първото място за най-високо сертифициран технически екип на SolidWorks от началото на тази година, се похвали ДиТра по време на седемнадесетото издание на ежегодната „Среща на приятелите на ДиТра“.

В рамките на тридневното събитие бяха проведени технически демонстрации на специализираните софтуерни решения на Dassault Systèmes, SolidWorks и Delcam. Представители от местни предприятия пък представиха своите опит и впечатления от тяхното използване.

По думите на Цветан Стоянов, директор CAD/CAM решения в ТехноЛогика, един от основните й успехи е процентът на обновените изтичащи абонаменти, който през 2015 г. е достигнал 85 на сто. Според него това е оценка за работата на фирмата, която директно отразява удовлетвореността на клиентите.

Основни гости на тазгодишното издание на „Среща на приятелите на ДиТра“ бяха Алън Прайър, вицепрезидент на Dassault Systèmes, отговарящ за решението за продуктовото портфолио за 3D симулации Simulia, Феличе Ромео, мениджър продажби на SolidWorks за Балканите и Израел, както и Ели Бойкис, регионален търговски мениджър на Dassault Systèmes за Балканите, Гърция, Израел и Турция.

„Триизмерно преживяване“

В изказването си по време на откриването на събитието Цветан Стоянов описа накратко развитието на триизмерното проектиране. Началото е поставено през 80-те години на миналия век със създаването на първите софтуерни инструменти, чрез които се разработват отделни детайли и сглобени единици. Втората фаза в развитието на тези технологии настъпва през 90-те години, когато започва моделиране на цялостни изделия. Следва ерата на PLM (управление на жизнения цикъл на продукта), когато резултатите от триизмерното проектиране се използват от други отдели в организацията и лягат в основата на създаването на нови продукти.

„Сега се намираме в началото на ерата на триизмерното преживяване, която от Dassault Systèmes наричат 3D Experience“, посочи Стоянов. По думите му занапред в процесите по разработка все повече ще участват не само всички от компанията, но и нейните клиенти, които ще застанат в центъра на моделирането, директно задавайки различни аспекти, като например, външния вид на продукта.


ДиТра се похвали с 85% обновени лицензи на SolidWorks

© Computer World, Computerworld.bg

Трите измерения не са нещо ново за никой, който се занимава с компютърно-асистирано проектиране в днешно време. Освен на 3D проектирането и управлението, тази година специално внимание бе отделено и на още две перспективни сфери – триизмерния печат и сканирането на обекти. На конференцията бе демонстриран 3D принтер Objet30 Pro на Stratasys.

За първи у нас път бе показан и скенерът HandySCAN 700 на Creaform, с който бе сканиран 3D принтиран детайл и в последствие бе осъществен обратен инженеринг чрез специализираните инструменти на продукта Catia.

Нови партньорства

Нещо, което направи впечатление на тазгодишната среща бе по-видимото присъствие на ТехноЛогика. ДиТра официално е неин CAD/CAM център и обикновено компанията-майка е с минимално присъствие на тези събития. Разяснение в тази насока внесе Марио Манджуков, директор „Бизнес развитие“, който припомни, че именно ТехноЛогика, като генерален пазарен агент на IBM, още през 1994 г. разпространява софтуера на Dassault Systèmes в България и реализира внедрявания на Catia в индустриални предприятия и технически университети. По-късно, по пазарни причини, ДиТра става партньор на SolidWorks и разширява специализацията си в CAD/CAM и 3D принтиране.

„Бихме искали клиентите да знаят, че ние от ТехноЛогика и ДиТра сме едно цяло и по този начин съумяваме да интегрираме нашите ресурси и силни страни – обясни Манджуков. – За постигане на „следващото ниво“ в решенията за инженерно проектиране и управление на производството, базирани на продуктите на Dassault Systèmes, ще бъдат необходими много повече ИТ услуги. А това е сфера, в която ТехноЛогика има много натрупан и доказан опит.“


ДиТра се похвали с 85% обновени лицензи на SolidWorks

© Computer World, Computerworld.bg

Седемнадесетата среща на приятелите на ДиТра събра над 150 гости, сред които представители на индустриални фирми от България и Македония и студенти от пловдивския филиал на ТУ София и Университета за хранителни технологии. В рамките на конференцията бяха раздадени традиционните отличия на ДиТра. Тази година награди отидоха при: Евро Геймс Технолоджи ООД в категория „Последователност“, BTL Industries АД в категория „Иновативност“, Фокс Лазер в категория „Целеустременост“, М+С Хидравлик АД в категория „Развитие“ и РейСат България в категория „Комплексност“.

В изложбената зона на конференцията бяха показани още Z Virtual reality дисплей от HP Inc. и медицинска апаратура от BTL Industries. От фирма Айгер Инженеринг пък представиха пред студентите предимствата си като работодател.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X