Ит Лидери

Huawei откри Европейския иновационен ден с нов Математически център

Владимир Владков

Владимир Владков

Нов център за математически проучвания в Париж създаде Huawei, като още един такъв център компанията има и в Русия, обяви китайският гигант при откриването на четвъртото издание на традиционния си вече форум Европейски ден за иновации на (Huawei Innovation Day). „Вратите“ на центъра в Париж бяха отворени официално от френския министър на висшето образование и академичните изследвания Тиери Мандон и Уилям Шу, изпълнителен директор на борда и главен маркетинг директор на Huawei Technologies.

“Този център показва стремежа на Huawei да стимулира проучванията в точните науки, особено в областта на математическите алгоритми, заяви Шу. - В бъдеще Huawei ще се стреми да работи в по-тясно сътрудничество с Френската академия на науките за създаването на подходящ академична екосистема, която ще съчетава предимствата на Франция в областта на изследванията в базовите области с възможностите на Huawei да прилага резултатите от тези изследвания в реални бизнес сценарии, стимулирайки развитието на ИКТ сектора“, каза маркетинг директорът на Huawei.

“Математиката е инструмент, чрез който всичко става възможно, добави Шу. - Математическата логика и алгоритми са основата за ефективното управление на огромните обеми от данни, генерирани от нарастващия брой свързани устройства, включително от Интернет на нещата. Математическите изследвания водят до сериозни пробиви в ИКТ индустрията. Франция има брилянтни математици, а Huawei е поела задължението да иновира и през последните 29 г. инвестира сериозно в научно-развойни дейности в областта на преноса на огромни количества данни. Всяка година инвестираме 10% до 15% от приходите си в R&D. В дългосрочен план постоянното инвестиране води до стратегически пробиви. Руските математици на Huawei например постигнаха революционен напредък в алгоритмите за 2G и 3G системи, а интегрирането на алгоритмите даде възможност на Huawei да произведе по-конкурентни, по-леки и по-малки продукти“, допълни Уилям Шу. Според него, математиката е в основата на Големите данни, освен това без математика няма как да има 3G u 4G мрежи, да не говорим за бъдещите 5G мрежи. Компанията е вложила $30 млн. в Европа през 2015 г. за научно развойни дейности, а през 2016 г. е вложила $420 млн. за покупки на компании и технологии в Европа. Освен това е създала 21 съвместни иновационни центъра със свои потребители, работещи върху конкретни проблеми на клиентите. Участва в 210 проекта по програмата на ЕК Хоризонт 2020 и финансира директно над 80 научни проекта.

Революцията в областта на технологиите е факт, а европейските икономики става цифрови много по-бързо от очакваното, допълни Шу. Днес сред 10 страни в света по обем на генерираните данни Швеция е на 3 място, следвана от Великобритания, Германия, Холандия, Белгия, Швейцария. По обем на научно-изследователските инвестиции след Южна Корея и Япония веднага се нареждат европейски страни като Швеция, Дания и др.

“Откриването на математическия R&D център на Huawei е доказателство за превъзходното състояние на френската образователна система в областта на математиката. След откриването на подобни научни центрове от Microsoft и Facebook, новият център е още едно доказателство за качеството на изследванията, които се правят във Франция“, допълни френският министър Тиери Мандон.

В началото научният център наема около 80 учени, като всички имат докторска степен или по-висока. „Една от целите ни, освен технологичните проучвания, е да обучим повече млади френски таланти за глобалната ИКТ индустрия“, заяви Меруан Деба, ръководител на математическия център в Париж. Освен върху базови проучвания в областта на физическия и мрежов слой на комуникационните мрежи, разпределените и паралелни изчисления, компресията на данни и тяхното съхранение, центърът ще се фокусира и върху стратегически проекти (включително за 5G мрежите), дизайна на цялостна архитектура за разпределени алгоритми. Досега Huawei е създала 16 научно-изследователски центъра в целия свят, включително новооткрития в Париж, като от тях 4 екипа са фокусирани съответно в областта на дизайна, цифровите изображения, математиката и устройствата за дома.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X