Ит Лидери

Microsoft купува LinkedIn за $26,2 млрд.

Computer World

Microsoft обяви официално, че придобива професионално насочената социална мрежа LinkedIn за 26,2 млрд. долара. Това е най-едрата сделка в историята на компанията, както и едно от най-големите технологични придобивания изобщо.

Резултатът от сделката ще е любопитен – обединение на най-голямата корпоративно насочена социална мрежа с една от най-едрите софтуерни компании. Разбира се, социалният елемент далеч не е основното – в ядрото си LinkedIn е мрежа за бизнес контакти. В резултат на придобиването Microsoft получава достъп продукти като услугата за споделяне на презентации SlideShare и услугата за обучения Lynda.com.

Една от причините LinkedIn да е апетитна хапка за редмъндския гигант е, че социалната мрежа може да позволи разширяване софтуерното портфолио, което нейните потребителите достъпват по време на работата си.

Във видео, публикувано от Microsoft заедно с обявяването на сделката, нейният главен изпълнителен директор, Сатя Надела, представя визия за свързани със социалната мрежа инструменти за съвместна работа, благодарение на които потребителите могат да подобряват работата си и да намират нова професионална реализация.

Microsoft вижда бъдеще, в което всеки LinkedIn профил е свързан приложенията за продуктивност и автоматично синхронизира информацията с Office. Освен това компанията възнамерява да персонализира допълнително своя виртуален асистент, Cortana, използвайки данни от социалния продукт, така че потребителите да могат да получават допълнителни детайли за предстоящи срещи на базата на профилите участниците в тях.

Настоящият главен изпълнителен директор на LinkedIn, Джеф Уайнър, ще запази контрол върху операциите на компанията и ще докладва директно на Надела. Според Microsoft социалната мрежа ще запази търговското си име, културата си, както и своята независимост. Очаква се сделката да бъде приключена до края на годината.

Новината за нея идва на фона на не особено позитивни новини за LinkedIn от Уол Стрийт. Социалната мрежа е демонстрирала незадоволителни за инвеститорите печалби през последното тримесечие на 2015 г., като тенденцията се е съхранила и по време на началото на настоящата.

Покупката може да се окаже горчива хапка за инвеститорите Microsoft, на които вече се наложи да „отпишат“ инвестициите в Nokia от 2013 г. Впоследствие компанията сви плановете си по отношение на смартфоните.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X